Külföld

A migráció és a határvédelem áll az új EU-s stratégia középpontjában

Elsősorban a külső határvédelem erősítésére, a migráció kezelésére és a biztonság fokozására kellene összpontosítania az Európai Uniónak a következő öt évben a tagállami vezetők tervezett, még elfogadásra váró stratégiájának kedden kiszivárgott változata értelmében.

A migráció és a határvédelem áll az új EU-s stratégia középpontjában
A dokumentumban hangsúlyozták, hogy meg kellene végre állapodni a menekültügyi reformról, amely eddig rendre elakadt az uniós tagállamok közötti egyetértés hiánya miatt
Fotó: MH

Az Euractiv brüsszeli hírportál közzétette a négy nagyobb célt, és azokon belül is további pontokat meghatározó tervezetet, amelyet jövő heti csúcsértekezletükön fogadhatnak majd el az uniós állam- és kormányfők.

A dokumentum első pontja az állampolgárok és jogaik védelméről szól. Ide tartozik a külső határok védelme, az illegális migráció elleni fellépés, a terrorellenes harc, a schengeni övezet megőrzése, a védelem a kibertámadások, a félretájékoztatás és az úgynevezett hibrid hadviselés ellen, valamint a közös értékek, a jogállamiság érvényesülésének garantálása.

„Mindenekelőtt biztosítanunk kell a fizikai terünk integritását. Tudnunk kell, s nekünk kell megszabnunk, hogy ki lép be az Európa Unió területére” - írták, kitérve a migrációs származási és tranzitállamokkal való együttműködés mélyítésének fontosságára is.

Hangsúlyozták: meg kellene végre állapodni a menekültügyi reformról, amely eddig rendre elakadt az uniós tagállamok közötti egyetértés hiánya miatt.

A második pontban a gazdaság további erősítését, a munkahelyteremtést, az egységes piacban rejlő lehetőségek maradéktalan kihasználását sürgetik. Ebben fontosnak nevezték a felkészülést a digitális átállásra, a mesterséges intelligencia terén is, s azt is, hogy elegendő forrást biztosítsanak az oktatás, a kutatás-fejlesztés, az innováció számára.

A program értelmében mélyíteni kell a gazdasági és monetáris uniót, meg kell reformálni az iparpolitikát, illetve biztosítani kell a tisztességes versenyt az EU-ban és világszerte.

A környezet- és klímavédelem csupán a harmadik helyre szorult a tervezetben, amely szerint fenntarthatóságra, zöld forradalomra, klímasemlegességre, a kibocsátás csökkentésére, a gazdaság átalakítására van szükség, konkrét határidők viszont nem szerepelnek benne.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet európai igazgatója bírálta a stratégiát. Jorgo Riss leszögezte: az uniós vezetők érzik a nyomást, hogy beszéljenek a témáról, de a tervezet inkább csak „felkapott kifejezések gyűjteménye”, mintsem valódi válasz a legnagyobb fenyegetésre, amellyel az emberiség szembenéz.

Emellett az új stratégia azt is szeretné elérni, hogy növekedjen az Európai Unió súlya a világban. Mint írták, ki kell állni a multilateralizmus mellett, illetve nagyobb felelősséget kell vállalnia a kontinensnek saját biztonsága és védelme garantálásában.

A dokumentumban is olvasható, hogy nyitva kell tartani az integráció kapuját az erre alkalmas és vállalkozó országok számára. Elképzelhető, hogy az EU-csúcson jóváhagyják az albán és észak-macedóniai csatlakozási tárgyalások megindítását, noha Hollandia és Franciaország ezt továbbra is ellenzi.

A 2019 és 2024 közötti időszakra vonatkozó stratégia, amelynek szövege szakértők szerint még alakulhat a végső elfogadásig, irányvezetőként szolgál majd az uniós intézmények, elsősorban az Európai Bizottság számára.

Kapcsolódó írásaink