Külföld

Vámokkal az illegális bevándorlás ellen

Addig sarcolná a mexikói árukat Donald Trump, ameddig a közép-amerikai állam nem növeli erőfeszítéseit a migráció elleni küzdelemben

Fokozatosan emelkedő vámokkal kényszerítené rá Donald Trump Mexikót az illegális bevándorlók elleni keményebb fellépésre.

Vámokkal az illegális bevándorlás ellen
Az igazságosság és a testvériség fontosabb, mint a határok – írta amerikai kollégájának Manuel López Obrador mexikói elnök, aki jelezte, hogy elkerülné a konfliktust, de ha kell, kemény választ ad az Egyesült Államoknak
Fotó: AFP/Alfredo Estrella

Bejelentette Donald Trump amerikai elnök, hogy június 10-től ötszázalékos vámot vet ki a mexikói árukra, amíg Mexikó kormánya nem tesz nagyobb erőfeszítéseket az illegális bevándorlók feltartóztatására, akik az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban érkeztek az Egyesült Államok déli határához a közép-amerikai országokból. „A vámtarifa fokozatosan növekedni fog, amíg (a mexikóiak) nem találnak megoldást az illegális bevándorlásra, és ha ez megtörténik, eltöröljük” – közölte Trump egy Twitter-bejegyzésben. A vámot minden hónapban öt százalékkal tervezi emelni az elnök. „Mexikó hallgatólagos együttműködése, amellyel lehetővé teszi ezt a tömeges behatolást, vészhelyzetet okoz, és rendkívüli fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és gazdaságára nézve” – áll Trump nyilatkozatában, amely szerint „Mexikónak nagyon szigorú bevándorlási törvényei vannak, és könnyedén megfékezhetné az illegális bevándorlók áradatát.”

Lépését Trump egy olyan pillanatban jelentette be, amikor kormánya éppen azon dolgozik, hogy aláírjanak egy amerikai–mexikói–kanadai kereskedelmi egyezményt, amely a megszűnt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) helyébe lépne, és az amerikai elnök szerint a valaha volt legjobb megállapodás lesz.

A washingtoni bejelentésre reagálva Jesús Seade mexikói külügyminiszter-helyettes, Manuel López Obrador elnök kereskedelmi tárgyalója sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy katasztrofális következményekkel járna, ha Trump beváltaná fenyegetését. Ha ezt jóváhagyják, erőteljes választ kell majd adnunk – mondta. Manuel López Obrador elnök levélben fordult Donald Trumphoz, hangsúlyozva, hogy az olyan eszmék, mint az igazságosság és a testvériség sokkal fontosabbak, mint a határok. „A Szabadság-szobor nem egy üres szimbólum” – írta, és kiemelte, hogy el akarja kerülni a konfliktust, de nem gyáva, és ha kell, kemény választ ad. Az elnök utasította külügyminiszterét, hogy már pénteken utazzon az amerikai fővárosba.

Kapcsolódó írásaink