Külföld

A Fidesz továbbra sem támogatja Webert és Timmermanst bizottsági elnöknek

A várakozásoknak megfelelően újra a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének szerdán Brüsszelben. Hidvéghi Balázs, a pártszövetség újonnan megválasztott EP-képviselője lapunknak elmondta, a Fidesz-KDNP ennek ellenére továbbra sem támogatja a bajor politikust bizottsági elnöknek.

A Fidesz továbbra sem támogatja Webert és Timmermanst bizottsági elnöknek
Ismét Weber lett az EPP frakcióvezetője
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Az egyetlen jelöltként induló Weber 156 voksot kapott az EPP alakuló frakcióülésén, további négy szavazat érvénytelen volt. A néppártiak a szerdai szavazással az EP parlamenti frakciói közül elsőként alakultak meg.

Manfred Weber volt a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád listavezetője a május végi európai parlamenti (EP-) választáson, amelyet az EPP nyert meg, így a 46 éves politikus egyúttal az Európai Bizottság elnöki tisztségének is várományosa, azonban az még közel sem biztos, hogy ő is fogja elnyerni a posztot.

A képviselők tíz frakcióvezető-helyettest is választottak: a francia Arnaud Danjeant, a spanyol Esteban González Ponst, a holland Esther de Langét, a román Siegfried Muresant, az ír Mairead McGuinnesst, a lengyel Ewa Kopaczot, a bolgár Andrej Kovacsevet, a görög Evangelosz Meimarakiszt, a portugál Paulo Rangelt, valamint a horvát Dubravka Suicát.

Weber először a Twitteren nyilvánított köszönetet nyilvánosan, és ezen üzenetében leszögezte, hogy a frakció minden korábbinál egységesebb és eltökéltebb abban, hogy egy jobb Európáért küzdjön.

Hozzátette, erős támogatást érez a képviselőcsoport részéről az iránt, hogy őt válasszák meg az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker utódjának.

Hidvéghi Balázs: Bizottsági elnöknek továbbra sem támogatjuk Webert

Cáfolta a Fidesz-KDNP néppárti frakcióban betöltött státuszával kapcsolatban megjelent álhíreket Hidvéghi Balázs, a pártszövetség újonnan megválasztott EP-képviselője. Lapunknak elmondta, a szakbizottságokra koncentrálnak.

– Manfred Webert nem támogatják az Európai Bizottság elnöki posztjára, európai parlamenti frakcióvezetőnek azonban megszavazták. Mi ennek az oka?

– Bizottsági elnöknek továbbra sem támogatjuk Webert, mert megsértette a magyarokat. Az Európai Néppárt frakcióvezetői posztja viszont más kérdés, ebben létezik is egy automatizmus. Ha a pártcsalád legnagyobb delegációja, ami jelen esetben a német, igényt tart a frakcióvezetésre, akkor automatikusan megkapja a posztot. Mi ezt elfogadtuk, de ez teljesen más, mint a bizottsági elnökség. Arra a tisztségre sem Webert, sem pedig Frans Timmermans szocialista csúcsjelöltet nem támogatjuk. Olyan politikust szeretnénk az Európai Bizottság élén látni, aki kiáll a bevándorlás ellen, tiszteletben tartja a tagállamok szuverenitását és fontos számára az európai keresztény értékek védelme.

– Kedden többféle hír is napvilágot látott arról, hogy a Fidesz is pályázhat-e tisztségekre a frakcióban. Mi történt?

– A Fidesz teljes jogú tagként vesz részt a frakcióban, bármilyen tisztségre élhet a jelölés jogával. Kedden álhírek jelentek meg, a felfüggesztés intézménye nem létezik a frakcióban. Másrészt pedig a mi célunk az, hogy fajsúlyos szakbizottságok vezetői pozícióit szerezzük meg. Erre most nyílik először lehetőség, hiszen a Fidesz-KDNP tizenhárom képviselővel a harmadik legnagyobb delegáció a Néppárton belül. A frakciói-alelnöki tisztségre, amit eddig Szájer József töltött be, éppen ezért nem állítottunk jelöltet.

– Született döntés a bizottsági vezetői posztokról?

– Nem, ezeket a tisztségeket majd a következő napokban és hetekben osztják el a D’Hondt-módszer alapján, most erre összpontosítunk.

Kapcsolódó írásaink