Külföld

Feltételezett dzsihadisták gyerekeit adta át Irak Törökországnak

 Száznyolcvannyolc gyereket adott át Irak Törökországnak, akiknek a szüleit azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai voltak - közölte egy bagdadi bíróság szóvivője szerdán.

Az ügymenetet a bagdadi repülőtéren magas rangú török és iraki tisztségviselők felügyelték, és jelen voltak az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) képviselői is.

A bíróságon elmondták azt is, hogy a gyerekek közt akadnak idősebbek is, akiket korábban tiltott határátlépésért már elítéltek, a büntetésüket pedig letöltötték.

A Reuters hírügynökség márciusban azt közölte, hogy az iraki hatóságok továbbra is mintegy 1100 gyereket tartanak fogva, a kisebbek közül többen a börtönben lévő anyjukkal vannak. A rossz fogva tartási körülmények miatt heten meghaltak.

Irakban jelenleg is több száz gyerek ellen folyik bírósági eljárás, vádak a tiltott határátlépéstől kezdve egészen a dzsihadistáknak tett hűségesküig terjednek. Több per már lezárult, az elítélt gyerekek pedig megkezdték büntetésük letöltését.

Az iraki törvények értelmében bárkire, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz, ki lehet szabni a halálbüntetést, akkor is, ha nem vett részt harci cselekményekben. Irakban a büntethetőség alsó korhatára bizonyos bűncselekmények esetében 9 év.

Szerdán halálra ítéltek Irakban két külföldi férfit, mert tagjai voltak a terrorszervezetnek: a tunéziai állampolgárságú Mohammed Berriri és a francia Yacine Sakkam beismerte, hogy hűséget esküdtek az Iszlám Államnak, de azt mondták, hogy már megbánták.

Sakkam - aki a bíróságon az áldozatai és Irak megbocsátását kérte - a hetedik halálra ítélt abból a tizenegy tagú francia csoportból, amelynek tagjait Szíriában fogták el és januárban kiadtak Iraknak.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kedden az ítéletre reagálva azt mondta, fokozni fogják a diplomáciai erőfeszítéseket, hogy állampolgárait ne végezzék ki. Hozzátette azt is, hogy a terroristákat meg kell büntetni, de Franciaország elvi alapon ellenzi a halálbüntetést. 

A külügyminiszter ugyanakkor megismételte: országa nem fogadja vissza az Iszlám Államhoz csatlakozó állampolgárait.

Kapcsolódó írásaink