Külföld

Szijjártó: Új politikai helyzet van Európában

 Új politikai helyzet van a kontinensen, megbomlott a status quo az európai parlamenti (EP-) választások nyomán - mondta Szijjártó Péter a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó tagállami miniszterek hétfői brüsszeli ülésének szünetében.

Szijjártó: Új politikai helyzet van Európában
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen j) és Marcin Ociepa, a lengyel Vállalkozási és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese (középen b) beszélget a Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációjú munkaülése előtt Brüsszelben
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy mindenképp új helyzet áll elő, ugyanis a következő ciklusban nem lesz elég összeülnie a két legnagyobb frakció, a néppártiak és a szociáldemokraták vezetőinek, hogy megkössék a maguk megállapodásait, a fő választóvonalak pedig nem a pártcsaládok között, hanem ügyek mentén fognak húzódni, leglátványosabban a migráció területén.

Magyarország csak olyan jelölteket támogat a vezetői posztokra, akik megállítanák a migrációt

Rámutatott, hogy mától hatalmas viták kezdődnek az Európai Unióban a jövőt illetően, először személyi, majd tartalmi kérdésekben. Mint hangsúlyozta, a magyar kormány egyik csúcsjelöltet sem tartja alkalmasnak arra, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, azonban reméli, hogy a tárgyalások során felmerülnek majd megfelelő személyek.

Szijjártó fontosnak nevezte, hogy a gazdasági növekedés motorját adó közép-európai térség is hangsúlyosan képviseltetve legyen az uniós vezetői tisztségekben, s leszögezte, hogy Magyarország csak olyan jelölteket fog támogatni, akik „az erős tagállamokra épülő erős EU-ban hisznek, készek arra, hogy az elsőbbséget a keresztény kultúrának biztosítsák, illetve nem megszervezni, hanem megállítani akarják a migrációt”.

Az Európai Néppártból messze a Fidesz érte el a legjobb eredményt

A máltai kormánypártot leszámítva a Fidesz nyert legnagyobb aránnyal az EU-ban, amelyet olyan, szintén erősen bevándorlásellenes pártok követnek, mint a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az olasz Liga - emelte ki. Hozzátette, hogy az Európai Néppártnak messze a Fidesz volt a legeredményesebb tagja, ráadásul a tagpártok között a harmadik legtöbb mandátumot adja, ezen tényt pedig szerinte figyelembe kell venni a pártcsalád jövőbeli politikai irányvonaláról szóló viták során.

A kereskedelem terén is erőteljes reformokra szorul az EU

A tárcavezető a tanácsülés témájáról is beszélt, hangsúlyozva, hogy Magyarország „természeténél fogva ellenérdekelt bármiféle kereskedelmi háború kirobbanásában és mindenfajta korlátozó intézkedés bevezetésében”, az ország versenyképes, így érdeke is, hogy minél szabadabb legyen a világgazdaság, ettől nincs semmi félnivalója.

Úgy vélekedett, hogy az EU nem képes elég gyorsan alkalmazkodni a világgazdaság folyamatos változásaihoz, ezért erőteljes reformokra lesz szükség. Lehetetlennek nevezte, hogy hosszú évekig tart megkötni és hatályba léptetni bizonyos szabadkereskedelmi szerződéseket, márpedig ezek számát jelentősen növelni kellene.

Úgy kell tárgyalni Washingtonnal, hogy ne mérgesedjen el a viszony

A transzatlanti kereskedelmi konfliktussal kapcsolatosan elmondta, az Európai Bizottság illetékes tagja arról számolt be, hogy Washingtonnak nem áll szándékában tárgyalni az ipari vámok lebontásáról, ami Szijjártó szerint nagy baj, de nem meglepetés, hiszen erről beszélt az amerikai elnök, aki „arról híres, hogy végrehajtja a választási ígéreteit”.
„Az elején kevesebb hisztire lett volna szükség, akkor talán jobban állhatnánk” - fogalmazott, aláhúzva, úgy kell tárgyalni, hogy az ne mérgesítse el a viszonyt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom