Külföld

Lemondott a holland migrációs államtitkár

Lemondott Mark Harbers migrációs államtitkár, múlt héten ugyanis kiderült, hogy elrejtették a súlyosabb eseteket az igazságügyi és biztonsági tárca éves jelentésében, amely a menekültstátusszal rendelkezők által elkövetett bűncselekményekről számolt be.

Lemondott a holland migrációs államtitkár
Harbers nem az első, aki a minisztériumból azért kényszerült távozni, mert a képviselőházat nem megfelelően tájékoztatta
Fotó: AFP/Robin UTRECHT

A 2018-ban elkövetett 4600 bűncselekmény közül ezret az „egyéb” kategóriába soroltak, olyan súlyos eseteket is, mint a menedékkérők által elkövetett szexuális bűncselekmények, gyilkosságok vagy gyilkossági kísérletet, továbbá súlyos támadások, miközben például a bolti tojvajlás külön kategóriát kapott.

Keddi képviselőházi meghallgatásán Harbers személyes felelősségét hangsúlyozva, mondván nem vette figyelembe azokat az észrevételeket, amelyek szerint veszélyes ez a fajta kategorizálás. Mint mondta, a jelentés nyilvánvalóan nem felelt meg eredeti céljának, ami az volt, hogy átláthatóbb információkkal szolgáljon a menekültstátusszal bírók helyzetéről. Az elmúlt években több vezető is távozni kényszerült a tárcától, amiért nem tájékoztatta megfelelően a képviselőházat: 2015-ben Ivo Opstelten miniszter, valamint Fred Teeven államtitkár mondott le, Ard van der Steur pedig 2017 januárjában hagyta ott a miniszteri széket.

Az uniós ügyekkel foglalkozó Euractiv rámutatott, hogy a botrány igen rosszkor jött a liberális Mark Rutte kormányának, a csütörtöki európai parlamenti választáson ugyanis a felmérések szerint a bevándorlásellenes, euroszkeptikus Fórum a Demokráciáért (FvD) 17 százalékkal nyerni fog, azaz két százalékkal megelőzi Rutte pártját, a VVD-t. Ha a Thierry Baudet-vezette FvD valóban megnyeri választást, az a Euroactiv szerint az Európai Uniót megrázó populista cunami előszele lehet.

Az esélyeik egyébként jók, a két hónappal ezelőtti önkormányzati választásokat követően ugyanis az FvD a szenátus legnagyobb pártja lett – emlékeztetett a hírportál. Rutte elfogadta Harbers döntését, a Twitter közösségi oldalon ugyanakkor azt írta, rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a kabinetnek el kell búcsúznia egy olyan „elkötelezett és tehetséges liberálistól”, mint ő.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom