Külföld

„Az Európai Néppárt ítélje el Kelemen Hunor Ukrajnából történő kitiltását!”

Bocskor Andrea kárpátaljai politikus kezdeményezésére levélben fordultak az Európai Néppárt elnökéhez, Joseph Daulhoz, hogy ítélje el Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének Ukrajnából történő kitiltását. A levél aláírói között szerepelnek a külhoni magyar közöségeket képviselő EP-képviselők, Csáky Pál, Deli Andor, Sógor Csaba, Tőkés László, Winkler Gyula és a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György.

„Az Európai Néppárt ítélje el Kelemen Hunor Ukrajnából történő kitiltását!”
Az ukrán hatóságok április 6-án megtagadták Kelemen Hunor belépését az országba
Fotó: MH

Az ukrán hatóságok április 6-án megtagadták Kelemen Hunor belépését az országba, aki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 30. jubileumi közgyűlésére tartott. A román diplomata útlevéllel közlekedő politikust utólag informálták, hogy 2020-ig nem léphet be Ukrajna területére, ennek okát azonban nem ismertették.

„Az Ukrán Határrendészet ilyen jogsértő intézkedése az Európai Néppárt magyar politikusával szemben elfogadhatatlan, ellentétes az európai értékekkel, a demokráciával” - áll a Josheph Daulnak küldött levélben. A képviselők felszólították az Európai Néppárt elnökét, hogy ítélje el az esetet és tegyen konkrét lépéseket, hogy az ukrán hatóságok hagyjanak fel a magyar nemzetiségű polgárok, politikusok vegzálásával, és ne akadályozzák a magyarok közötti kapcsolattartást - írja sajtóközleményében Bocskor Andrea.

„Támogatni szeretnénk Ukrajna európai útját, és szeretnénk, hogy végre valós pozitív változások történjenek a demokrácia és a nemzeti kisebbségek jogait illetően” - zárták levelüket az Európai Parlament magyar képviselői.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom