Külföld

Kovács Zoltán: Magyarország nem egyoldalú határvédelmi lépéseket tett

 Kovács Zoltán szerint nem lehet egyoldalúnak tekinteni azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország tett határai megvédésére.

Kovács Zoltán: Magyarország nem egyoldalú határvédelmi lépéseket tett
„Európa nem tudja az egész világ összes nyomorúságát magára venni”
Fotó: MH

 A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Londonban a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia például évek óta a francia oldalon, Calais-ban tart fenn határvédelmi rendszert Franciaország segítségével. "Szerte Európában, számos helyen kerítések állnak, például Spanyolországban immár 15 éve, és a döntést, amelyet mi hoztunk 2015-ben, a józan ész diktálta" - fogalmazott az interjúban az államtitkár.

Kovács Zoltán szerint annak idején több százezren érkeztek a nyugat-balkáni útvonalon az Európai Unióba bármiféle engedély nélkül.

Hozzátette: azokat, akik kétségbeejtő szükséghelyzetbe kerültek, Magyarország fogadja, de ma már földrészeken átívelő tömeges migrációról van szó, és ez olyan eltérő kultúrák megjelenéséhez vezet - nem kizárólag az iszlám kultúráról van szó -, amelyek végső soron Európa hanyatlását okozhatják.

Kovács Zoltán szerint a migrációs számok ma alacsonyabbak, mint 2015-ben, de még mindig magasabbak, mint 2015 előtt voltak. „Az illegális migráció velünk marad még évtizedekig, a következő nemzedékek idején is, és Európa nem tudja az egész világ összes nyomorúságát magára venni” - fogalmazott az államtitkár.

Kijelentette: a magyar hozzáállás az, hogy ott kell segítséget nyújtani, ahol a szükséget szenvedők élnek. Magyarország évente több millió eurót költ a helyi közösségek támogatására Szíriában, Irakban, Afrikában - tette hozzá.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a Fidesz tagságát az Európai Néppárt (EPP)  felfüggesztette, Kovács Zoltán azt mondta, hogy valójában a Fidesz függesztette fel saját tagságát az EPP-ben. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz inkább más csoportokhoz csatlakozna-e az Európai Parlamentben, Kovács Zoltán azt mondta: a Fidesz az általa választott értékeket kívánja képviselni, és ez mindenekelőtt a keresztény értékek védelmét jelenti.

Sokan még mindig "összeurópai" megoldásokat várnak a migrációs válságra

Csaknem négy évvel a migrációs válság kezdete után sokan még mindig "összeurópai" megoldásra várnak, de ilyen megoldás nincs a láthatáron, és a realitásokat figyelembe véve nem is lehetne hatékony - mondta hétfőn Londonban Kovács Zoltán.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a londoni magyar nagykövetségen újságíróknak és elemzőknek tartott tájékoztatóján kijelentette: e kérdésben a tényleges és sikeres erőfeszítéseket az uniós tagországok teszik.

Ebben Magyarország példát mutat, mindenekelőtt a határőrizet megerősítésével, de az utóbbi időben Olaszország is megkezdte a felzárkózást. Ez is azt jelzi, hogy ha megvan a politikai akarat és érvényesül a politikai józan ész, akkor megoldást lehet találni a helyzet kezelésére - mondta Kovács Zoltán.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem is Magyarország vezetett be elsőként ilyen intézkedéseket, hiszen Nagy-Britannia a franciaországi Calais-ban, Spanyolország Észak-Afrikában, más országok az EU külső határainak más pontjain tettek hasonló lépéseket.

Kovács Zoltán az Európai Néppárttal fennálló viszonyról elmondta: a Fidesz saját szabad akaratából csatlakozott az Európai Parlament e pártcsoportjához, így senkinek nem áll jogában a Fideszt felfüggeszteni vagy kizárni. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz maga döntött EPP-tagságának felfüggesztéséről.

Az államtitkár szerint az EPP nem a centrum, hanem a baloldal, illetve a liberálisok felé tolódik; ennek egyértelmű bizonyítéka volt az is, ahogy a néppárti képviselők a Sargentini-jelentés ügyében szavaztak. 

Kovács Zoltán szerint ez elsősorban a skandináv és a nyugat-európai tagpártokra igaz. 

A Fidesz ugyanakkor kitart azon alapvető értékek mellett, amelyeket az Európai Néppárt alapítói fogalmaztak meg, és ezek kereszténydemokrata, jobbközép értékek - mondta hétfői londoni tájékoztatóján az államtitkár.

Kijelentette: a kormányt érő bírálatok mögött is a migrációval szembeni magyar hozzáállás és ennek kertelés nélküli kifejezésre juttatása áll. "Mi mindig azt mondjuk, amit gondolunk, és amit mondunk, azt komolyan is gondoljuk" - fogalmazott Kovács Zoltán. Hozzátette: ez az alapállás 2010 óta következetesen érvényesül a kormányzati döntéshozatalban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom