Krónika

A csípős paprika csodálatos gyógyhatása

Hazánk lett a chili új Mekkája, mert a csaknem tízmillió emberre lassan jut tízezer chilitermesztő

A csípős paprika és a chilipaprika nem ugyanaz, viszont számos jótékony hatásuk van a szervezetünkre, ha mértékkel, de fogyasztjuk. Az ayurvédikus étkezésben is külön említik a fűtő ételek között, de ha ismerjük a hatásmechanizmusát, akkor hamar megkedveljük a csípős ízeket – írta meg az Agroforum.hu.

A csípős paprika csodálatos gyógyhatása
A csodálatos chilipaprika számos jótékony hatással bír
Fotó: AFP

A chilipaprikát és sok csípőspaprika-fajtát sokan nem tudnak jól emészteni. Ennek többnyire egészségügyi oka van, de ok lehet az elkészítés módja is – írta meg az Agroforum.hu. A legtöbb chilitermék ecetes, és így nem is feltétlen a csípőssel van a baja a gyomornak, hanem az ecetes étellel. Most ebbe talán ne is menjünk bele, hogy ennek mi a humán orvoslás irányából az oka és megoldása, inkább méltassuk kicsit a chilipaprikát és a csípős paprikákat.

A chilipaprika a trópusi, szubtrópusi égövről származik, és legismertebb termőhelyeiről az utóbbi évtizedekben vándorolt el az egész világra. Magyarországon is több ezer chilitermesztő van, szinte lehet azt mondani, hogy hazánk lett a chili új Mekkája, mert a csaknem tízmillió emberre lassan jut tízezer chilitermesztő, ha így haladunk.

A chilipaprikák közül egyesek a cserjés paprika (Capsicum frutescens), mások a közönséges paprika (Capsicum annuum), a bogyós paprika (Capsicum baccatum) vagy a kínai paprika (Capsicum chinense) változatai.

A Cayanne-bors valójában nem borsféle, eredetileg egy fűszerkeverék, amely elég csípős. A Cayanne egy chilipaprika-fajta, amelynek elegáns, piros, vastag húsú paprikája karikára vágva is kedvelt savanyúságba való alapanyag. A Cayanne-bors elnevezés onnan jött, hogy a chilis fűszerkeverékek alapját képezi ez a paprikafajta durva porrá őrölve.

A fűszeres ételek mellett a csípős és pikáns ételek alapját adja a csípős paprika és a chilipaprika. Mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek termelődését a kutatások alapján, így emésztést serkentő hatása miatt vált ennyire kedveltté.

A chilipaprikának számos jótékony hatása ismert már, és rengeteg kutatást végeztek a kapszaicinnel, hogy feltérképezzék tudományos oldalról is.

Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, ami jó hír lehet így az életmódváltóknak is. A felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból a kutatás szerint.

A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, amely anyagok semlegesítik a szabadgyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen – jelent meg egy neves orvosi szaklapban 2016-ban.

Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink