Krónika

Életveszély következmények nélkül

„Félreértette” a rendőrség a feljelentés tartalmát, továbbra is ázik a lakás

A fenti szomszédjától már egy éve folyamatosan szivárgó víz miatt életveszélyessé váló lakása ügyében az illetékes rendőrség, ügyészség, sőt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) intézkedését is kérte már Hoffmann Lilla, egyelőre eredménytelenül. Utóbbi szervhez azért fordult a fővárosi Szent István park egyik társasházában élő hölgy, mert szomszédja, aki senkit nem hajlandó beengedni az otthonába, hogy a problémát kivizsgálhassák, a BVOP alezredese.

Hoffmann Lilla lapunknak elmondta, még júniusban azzal a kéréssel fordult a XIII. kerületi rendőrkapitánysághoz, hogy a hatóság erejével kényszerítse ki a javítások elvégzését, mivel szomszédját 2013 novembere óta nem tudja rávenni a károkozás megszüntetésére, illetve az abban való együttműködésre. Augusztusban újabb levelet küldtek a rendőrségnek, amelyben a közös képviselő segítséget kért a károkozó lakásába való bejutáshoz, hogy a szükséges javításokat elvégezhessék. A levélben megjelölték a munkálatok javasolt időpontját is. A rendőrség elutasította a „rongálás bűntettének gyanúja” miatt tett feljelentést, arra hivatkozva, hogy felvették a kapcsolatot a közös képviselővel, „aki úgy nyilatkozott, hogy sikerült megállapodnia” a lakástulajdonossal, és az hajlandó beengedni a szerelőket. Ezután Hoffmann Lilla panaszt tett az ügyészségen, indoklásában hangsúlyozva, az elutasító határozat valótlanul tartalmazza, hogy a közös képviselő bármiben is megegyezett volna a szomszéddal, csupán egy időpontot javasolt neki – mint utóbb kiderült, sok hasonló eset után ismét hiába. A károsult hölgy panaszában azt is tudatta az ügyészséggel, hogy igazságügyi szakértői szakvélemény is alátámasztja a rongálást és a közveszélyokozást, mivel „a nedves vakolat váratlanul nagy tömegben leválhat a mennyezetről, és akár halálos balesetet is okozhat”, továbbá a falba bejutó nedvesség következménye rövidzárlat vagy akár áramütés is lehet.

Panaszára az ügyészségtől mindeddig nem kapott választ.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom