Krónika

Alkotmánybírósági döntést kér az elnök

A természetvédő Zsák Ferenc Tibor normakontroll-vizsgálatot szorgalmaz

Folytatódott tegnap a Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) vesztegetéssel vádolt elnökének pere a Debreceni Törvényszéken.

Miként azt megírtuk, Zsák Ferenc Tibort azzal vádolják, hogy 2011-ben kétszázmillió forintot kért azért, hogy visszavonja az Audi győri gyárának bővítéséhez szükséges építési engedélyt megtámadó felülvizsgálati kérelmét, valamint megtévesztette a céget azzal, hogy az üzem céljaira kijelölt ingatlan természetvédelmi értékét túlbecsülte.

A tegnapi tárgyaláson a vállalat tanúit hallgatták meg, akik elismerték, azért vették fel a kapcsolatot annak idején a természetvédővel, hogy a titokban készített hangfelvételekkel bizonyítsák zsarolási szándékát. Zsák Ferenc szerint a vád lényegi tévedésen alapul, hiszen a pénzt nem ő kapta volna, hanem természetvédelmi kompenzációról van szó, amelyről szabályos szerződés született ügyvéd közreműködésével, ráadásul a cég ajánlotta fel a kétszázmilliós összeget, amelyből állami területen, állami szervek, a Hortobágyi Nemzeti Park felügyelete mellett telepítettek volna tölgyerdőt. A védelem tegnap indítványt nyújtott be, amelyben azt kérik, hogy a bíróság függessze fel az eljárást, és az Alkotmánybíróságnál kezdeményezzen egyedi normakontroll-vizsgálatot az ügy tényállására vonatkozó különböző törvények ellentmondásai miatt. Az indokolásukban szerepel többek között, hogy Zsák Ferenc pusztán a jogszabályokkal biztosította lehetőségekkel élt, a TTT társadalmi szervezet képviseletében környezetvédelmi tevékenységet végzett. Így joga volt felülvizsgálattal élni, valamint ahhoz, hogy a TTT nevében támogatási szerződést kössön, illetve hogy felülvizsgálati kérelmét visszavonja. Ezért a felülvizsgálati kérelem visszavonásával összefüggő támogatási szerződés nem minősíthető vesztegetésnek a védelem indítványa szerint. A büntető törvénykönyv jogtalan előny elfogadásával kapcsolatos megállapítása azonban ütközik a polgári törvénykönyv különféle rendelkezéseivel.

A következő tárgyalás november 6-án lesz, akkor dönthet a bíróság az eljárás esetleges felfüggesztéséről is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom