Krónika

Miért keserű a gyógyszer?

Tippek a bevételhez

Nagyon sokan szednek gyógyszert. Ki többet, ki kevesebbet. Egy dolog szinte mindenkit zavar. Az ízük.

Miért keserű a gyógyszer?
képünk illusztráció
Fotó: AFP/Dibyangshu Sarkar

Sok gyógyszernek keserű az íze, aminek több tudományos oka is van. Sok gyógyszerben található hatóanyag önmagában keserű ízű. A legtöbb ilyen vegyület alkaloid vagy aminos vegyület, amelyek kémiai szerkezete miatt aktiválják a keserű ízérzékelő receptorokat a nyelven. Ilyenek például a kinin, a klóramfenikol, a paracetamol (enyhén kesernyés) és az ibuprofen (jellegzetesen keserű).

Az emberi ízérzékelés úgy fejlődött, hogy a keserű íz gyakran a mérgező anyagok jele volt. Ezért a szervezetünk nagyon érzékeny a keserűre, már kis mennyiséget is észlelünk még akkor is, ha az nem mérgező, csak gyógyszer.

Bár a gyógyszergyártók gyakran próbálják édesítőkkel vagy bevonattal elfedni az ízt (pl. cukor, ízesített szirup, kapszula), ez nem mindig működik tökéletesen. A tabletta széteshet a szájban, mielőtt lenyelnénk, a szirupban lévő keserű komponensek még érezhetők lehetnek, a rágótabletták pedig kifejezetten érintkeznek a nyelvvel. Ráadásul nem minden gyógyszert lehet bevonni. Bizonyos hatóanyagok nem kompatibilisek a bevonóanyagokkal vagy gyors felszívódást igényelnek ezért nem fedhetők el az ízük.

Van pár tanács, ami segíthet a keserű gyógyszerek bevételében. Érdemes minél gyorsabban lenyelni vízzel, bevevés előtt/után egy falat étel vagy ital (pl. joghurt, gyümölcslé) segíthet, ha megtehetjük és van olyan alternatíva akkor válasszunk kapszulás formát.

Kapcsolódó írásaink