Krónika

Váratlan előnyei lehetnek az osztrigatenyésztésnek?

Számtalan pozitív hatás

A tenyésztett osztrigák a fenntartható élelmiszertermelés példái lehetnek: nem igényelnek táplálékot, tisztítják a part menti vizeket, és a héjukban tárolják a szenet. Egy északnyugat-írországi gazdaságokban végzett tanulmány szerint egy tonna osztriga körülbelül 3 kg nitrogént és 0,35 kg foszfort von el a vízből, ami jelentősen meghaladja a modellekben általában feltételezett szennyezési szinteket.

Váratlan előnyei lehetnek az osztrigatenyésztésnek?
Az osztriga gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is
Fotó: NorthFoto

Az osztrigák kiszűrik a vízből a részecskéket, beleértve a tápanyagokat is, és azokat a szöveteikben és a héjukban tárolják, ezáltal csökkentve az eutrofizációt – az algavirágzás folyamatát, amely oxigénhiányhoz vezet.

A tenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 374 kg CO2-egyenértéket tett ki tonnánként osztrigánként, de a héjakban lévő szénmineralizáció ennek a kibocsátásnak körülbelül 73%-át ellensúlyozta. A héjakban tárolt szén-dioxidot figyelembe véve minden kilogramm osztrigafehérje körülbelül 5,7 kg CO2-egyenértéket jelent.

Globális szinten ez a megközelítés nemcsak értékes élelmiszerforrást biztosíthatna, hanem segíthetne a vízszennyezés csökkentésében és a szén-dioxid megkötésében az óceánokban.

Kapcsolódó írásaink