Krónika
Váratlan előnyei lehetnek az osztrigatenyésztésnek?
Számtalan pozitív hatás

Az osztrigák kiszűrik a vízből a részecskéket, beleértve a tápanyagokat is, és azokat a szöveteikben és a héjukban tárolják, ezáltal csökkentve az eutrofizációt – az algavirágzás folyamatát, amely oxigénhiányhoz vezet.
A tenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 374 kg CO2-egyenértéket tett ki tonnánként osztrigánként, de a héjakban lévő szénmineralizáció ennek a kibocsátásnak körülbelül 73%-át ellensúlyozta. A héjakban tárolt szén-dioxidot figyelembe véve minden kilogramm osztrigafehérje körülbelül 5,7 kg CO2-egyenértéket jelent.
Globális szinten ez a megközelítés nemcsak értékes élelmiszerforrást biztosíthatna, hanem segíthetne a vízszennyezés csökkentésében és a szén-dioxid megkötésében az óceánokban.