Krónika

Erősíti az ereket, szabályozza a cukorszintet és támogatja az immunitást

Úgy néz ki, mint egy átlagos gyökérzöldség, de valójában természetes antibiotikum

A retek élénk íze és gazdag összetétele igazi kinccé teszi a retket a vitaminhiányos időszakokban.

Erősíti az ereket, szabályozza a cukorszintet és támogatja az immunitást
A retek számos vitamint tartalmaz
Fotó: AFP/NurPhoto/Artur Widak

Mi teszi egészségessé a retket?

Egy kis csokor retek fedezheti a napi C-vitamin szükségletet. Ez a gyökérzöldség a következőket is tartalmazza:

  • magnézium;

  • kalcium;

  • kálium;

  • foszfor;

  • vas;

  • B-vitaminok és fitoncidok.

A retek csípősségét a mustárolajok tartalma magyarázza, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre és az anyagcserére is.

Tavaszi méregtelenítés és fogyás

A retek rostokban gazdag, ami:

  • normalizálja a koleszterinszintet;

  • segít megtisztítani a szervezetet a salakanyagoktól és a toxinoktól;

  • elősegíti a fogyást.

Mindössze 14 kcal/100 g kalóriatartalmával a retek kiváló választás a böjtnapokra. Segít visszanyerni a könnyedséget a téli diéta után és erősíti az immunrendszert.

Retek és egészség

A retek előnyei számos aspektusban nyilvánulnak meg:

  • erősíti az ereket és javítja az arcszínt;

  • fitoncideket tartalmaz - természetes antibiotikumokat;

  • segít új sejtek építésében (különösen hasznos terhes nők számára);

  • szabályozza a cukorszintet;

  • csökkenti a megfázás kockázatát (különösen sárgarépalével kombinálva);

  • fenntartja a vérerek rugalmasságát.

Japán tanulmányok a retek rákmegelőzésben betöltött szerepét is kiemelik.

Amikor a retek ellenjavallt

A retket nem szabad gyomor-bélrendszeri betegségek súlyosbodásának időszakában fogyasztani. Ez nem jelenti a teljes elutasítást - egyszerűen csökkenteni kell az adagokat, és nem szabad üres gyomorra enni a gyökérzöldséget - írta meg a Pravda.

Kapcsolódó írásaink