Krónika
Harminc százalékkal csökkenti a szívroham esélyét
És még finom is

A tápióka valójában a manióka gyökeréből származik. Ez egy keményítő, amelyet ebből a gyökérből vonnak ki. Ez a növény Brazília északi részén őshonos. Miután először bevitték Ázsiába és Afrikába, a tápiókát gyorsan elkezdték termeszteni az egész világon.
A tápióka számos világrégióban alapvető élelmiszer, különféle ételek sűrítőanyagaként használják. A pudingon kívül ezt a keményítőt számos receptben használják. Levesekhez adható. Szárítva fogyasztható snackként. Több sütemény és pite recept összetevőjeként is megtalálható. Életmentő alapvető élelmiszer a szegény országokban élők számára.
A tápióka magas szénhidráttartalmú. Csészénként 159 gramm szénhidrátot és 544 kalóriát tartalmaz. A tápióka csészénként 2 milligramm nátriumot tartalmaz, és nincs benne koleszterint. Ha olyan ételt fogyaszt, amely egyáltalán nem tartalmaz nátriumot, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Ezzel a koleszterinmentes étellel megakadályozza, hogy a szíve eltömődjön a zsíros lerakódásoktól.
A tápióka kiváló kalciumforrás. Vannak, akik nem fogyasztanak elegendő tejterméket. Vannak, akik egyszerűen nem szeretnek meginni egy pohár tejet. Mások laktózérzékenyek, és semmilyen tejterméket nem fogyaszthatnak. A tápióka étrendbe való beillesztésével segíthet a szervezetének a csontsűrűség növelésében. Nemcsak az erős csontokért és fogakért felel, hanem a kalcium szerepet játszik a véralvadásban, a vérsejtek összehúzódásában és tágulásában, valamint az idegek közötti kommunikációban is. A megfelelő kalciumbevitel az étrendben a koleszterinszint csökkentésében is fontos szerepet játszik.
A tápióka kiváló omega-3 és -6 forrás, amelyek a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszanak. Mivel a tápióka alacsony nátriumtartalmú, koleszterinmentes és kalciummal dúsított élelmiszer – az omega-3 és -6 mellett –, ha ezt is beilleszti a napi étrendjébe, legalább harminc százalékkal csökkenti a szívroham esélyét.
A tápióka serkenti a vörösvértestek termelődését a szervezetben. A vérszegény emberek számára előnyös a fogyasztása, mivel magas a vastartalma, amely a napi ajánlott bevitel 13%-át fedezi. Ez a gyümölcs nemcsak a vörösvértestek számát növeli és erősíti őket, hanem javítja a vér és az oxigén áramlását az egész keringési rendszerben. Ez a magas szénhidráttartalomnak köszönhetően több energiát és állóképességet is ad az embereknek, különösen a sportolóknak.
Ha székrekedésben szenved, vagy meg szeretné előzni, a tápióka fogyasztása segít, de az emésztőrendszeri állapotok, például a savas emésztési zavarok és a gyomorrontás kezelésében is segítségünkre lehet. Kíméletes a gyomorhoz, nagyon könnyen emészthető. Ha divertikulitiszben vagy irritábilis bél szindrómában (IBS) szenved, a tápióka csodákra képes, amikor a tünetek megjelennek.