Krónika

Ez a nyári csonthéjas gyümölcs meglepően jót tesz a bélnek, a bőrnek és az agynak

Gazdag oldható és oldhatatlan rostokban

A nyár strandolást, délutáni alvásokat és barack szezont jelent – ​​legalábbis ami sokunkat illeti. Lédús-édes ízével a csonthéjas gyümölcs igazi szezonális csemege. De a vonzereje messze túlmutat az ízen; a sárgabarack elragadóan egészséges is. Vegyünk egy pillantást arra, mi teszi a sárgabarackot azzá a nyári gyümölccsé, amit nem szabad kihagyni.

Ez a nyári csonthéjas gyümölcs meglepően jót tesz a bélnek, a bőrnek és az agynak
A sárgabarack rostban gazdag és alacsony cukortartalmú gyümölcs
Fotó: AFP/Hemis/hemis.fr/Barea Carmen

A sárgabarack magas rosttartalmú

A sárgabarack egyik nagy előnye? Gazdag oldható és oldhatatlan rostokban, így jót tesz a bélrendszeri tranzitnak. Ezenkívül táplálékként szolgál a mikrobiotánk számára.

A sárgabarack javítja az emésztést és a bélmozgást, és ennek további előnye lehet egy bizonyos meglehetősen kellemetlen állapot enyhítése: Különösen szárított formájában a sárgabarack segíthet enyhíteni a székrekedést a magas rosttartalmának köszönhetően.

A rostban gazdag ételek szépségápolási előnyökkel is járnak – különösen a gyomor puffadás csökkentése terén, amely nyáron gyakran súlyosbodik a hőség okozta folyadékvisszatartás miatt. (Csak arra ügyeljünk, hogy ne együnk túl sok rostot, mert a túl sok valójában hasi puffadást okozhat.)

A sárgabarack enyhíti a folyadékvisszatartást

Nem csak a rost segít megszüntetni a puffadást. A sárgabarack káliumot is tartalmaz, amely vízhajtó hatású és javítja a folyadékretenciót. A jelenlévő természetes savak – például az almasav és a citromsav – is segíthetnek az emésztés, a bélrendszer egészségének és a tápanyagok felszívódásának javításában. Bár meg kell jegyezni, hogy az érés során ezeknek a savaknak a mennyisége csökken.

A sárgabarack alacsony cukortartalmú

A sárgabarack általában körülbelül 20 kalóriát tartalmaz egész gyümölcsönként, így három sárgabarack elfogyasztása csak egy adag gyümölcsnek számítana. Más gyümölcsökhöz képest a kalóriatartalmuk meglehetősen alacsony a magas víz- és a szerény mennyiségű szénhidráttartalom miatt.

Ezenkívül a sárgabarack alacsony fruktóztartalmú, ami azt jelenti, hogy gyakran ajánlják a bélrendszeri gyulladásos problémák – többek között a puffadt has – enyhítésére.

A sárgabarack jót tesz az agynak

Mint említettük, a sárgabarack jótékony hatással van a bélmikrobiotára, ami viszont jót tesz az agynak. Amikor rostban gazdag ételeket fogyasztunk, a bélmikrobiotánk egy fermentációs folyamatban részesül, amely a rövid szénláncú zsírsavak felszabadulásáért felelős. Ezek a rövid szénláncú zsírsavak hozzájárulnak a neuroinflammáció csökkentéséhez, és elősegítik mind az érzelmi egyensúlyt, mind a neurodegeneratív rendellenességek megelőzését.

A sárgabarack magas béta-karotin-tartalmú.

A sárgabarack gazdag béta-karotinban, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul, ami aztán hozzájárul az egészséges bőrhöz. Ezért a sárgabarackot gyakran ajánlják a bőrgyógyászok és a bőrszakértők. A sárgabarack egy másik fő A-provitamin-forrás, amely elengedhetetlen a bőr számára. A természetes pigmentek és antioxidánsok támogatják a melanintermelést, így a sárgabarack segít felkészíteni a bőrt a napsugárzásra. Úgy tűnik, a sárgabarack valóban a nyári gyümölcsök igazi kincse.

Kapcsolódó írásaink