Krónika
Ez a nyári csonthéjas gyümölcs meglepően jót tesz a bélnek, a bőrnek és az agynak
Gazdag oldható és oldhatatlan rostokban

A sárgabarack magas rosttartalmú
A sárgabarack egyik nagy előnye? Gazdag oldható és oldhatatlan rostokban, így jót tesz a bélrendszeri tranzitnak. Ezenkívül táplálékként szolgál a mikrobiotánk számára.
A sárgabarack javítja az emésztést és a bélmozgást, és ennek további előnye lehet egy bizonyos meglehetősen kellemetlen állapot enyhítése: Különösen szárított formájában a sárgabarack segíthet enyhíteni a székrekedést a magas rosttartalmának köszönhetően.
A rostban gazdag ételek szépségápolási előnyökkel is járnak – különösen a gyomor puffadás csökkentése terén, amely nyáron gyakran súlyosbodik a hőség okozta folyadékvisszatartás miatt. (Csak arra ügyeljünk, hogy ne együnk túl sok rostot, mert a túl sok valójában hasi puffadást okozhat.)
A sárgabarack enyhíti a folyadékvisszatartást
Nem csak a rost segít megszüntetni a puffadást. A sárgabarack káliumot is tartalmaz, amely vízhajtó hatású és javítja a folyadékretenciót. A jelenlévő természetes savak – például az almasav és a citromsav – is segíthetnek az emésztés, a bélrendszer egészségének és a tápanyagok felszívódásának javításában. Bár meg kell jegyezni, hogy az érés során ezeknek a savaknak a mennyisége csökken.
A sárgabarack alacsony cukortartalmú
A sárgabarack általában körülbelül 20 kalóriát tartalmaz egész gyümölcsönként, így három sárgabarack elfogyasztása csak egy adag gyümölcsnek számítana. Más gyümölcsökhöz képest a kalóriatartalmuk meglehetősen alacsony a magas víz- és a szerény mennyiségű szénhidráttartalom miatt.
Ezenkívül a sárgabarack alacsony fruktóztartalmú, ami azt jelenti, hogy gyakran ajánlják a bélrendszeri gyulladásos problémák – többek között a puffadt has – enyhítésére.
A sárgabarack jót tesz az agynak
Mint említettük, a sárgabarack jótékony hatással van a bélmikrobiotára, ami viszont jót tesz az agynak. Amikor rostban gazdag ételeket fogyasztunk, a bélmikrobiotánk egy fermentációs folyamatban részesül, amely a rövid szénláncú zsírsavak felszabadulásáért felelős. Ezek a rövid szénláncú zsírsavak hozzájárulnak a neuroinflammáció csökkentéséhez, és elősegítik mind az érzelmi egyensúlyt, mind a neurodegeneratív rendellenességek megelőzését.
A sárgabarack magas béta-karotin-tartalmú.
A sárgabarack gazdag béta-karotinban, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul, ami aztán hozzájárul az egészséges bőrhöz. Ezért a sárgabarackot gyakran ajánlják a bőrgyógyászok és a bőrszakértők. A sárgabarack egy másik fő A-provitamin-forrás, amely elengedhetetlen a bőr számára. A természetes pigmentek és antioxidánsok támogatják a melanintermelést, így a sárgabarack segít felkészíteni a bőrt a napsugárzásra. Úgy tűnik, a sárgabarack valóban a nyári gyümölcsök igazi kincse.