Krónika

Javíthatja a bélrendszert, támogatja a szív egészségét és az agyunkat is védi

Édes és sós ételekhez egyaránt illik

Az Ausztráliában őshonos makadámdió édes és sós ételekhez egyaránt illik. Kalóriagazdag, emellett egészséges zsírokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Javíthatja a bélrendszert, támogatja a szív egészségét és az agyunkat is védi
A makadámdió az édes és sós ételekhez is használható (képünk illusztráció)
Fotó: Northfoto

Bár a makadámdió közismerten magas zsírtartalmú, mégsem kell félni tőle. Ez a leggazdagabb dióféle a szívbarát egyszeresen telítetlen zsírsavakban, és mint ilyen, segít szabályozni a koleszterinszintet és mérsékelni a szívbetegségek kockázatát.

A makadámdió jó rostforrás, beleértve a prebiotikus fajtát is, amely támogatja a jótékony bélbaktériumok növekedését. Ezek a baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek amellett, hogy elősegítik az egészséges bélrendszert, szélesebb körű egészségügyi következményekkel járnak, beleértve a cukorbetegség és az elhízás kockázatának csökkentését.

Más diófélékhez hasonlóan a makadámia is tartalmaz jótékony vegyületeket, beleértve a tokotrienolokat, az E-vitamin egy típusát. A szívbetegségek és a rák elleni küzdelemben való hasznosságuk mellett ezek a vegyületek neuroprotektív hatásúak is.

Állatkísérletek azt is sugallják, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak, amelyekben a makadámdió különösen gazdag, segíthetnek az agy oxidatív károsodása elleni védelemben.

Annak ellenére, hogy magas a zsír- és kalóriatartalma, a makadámdió valójában segíthet a testsúlyszabályozásban. Ez azért van, mert nem emésztjük meg és nem szívjuk fel a teljes kalóriaértékét, amelynek egy részét a dió magas rosttartalma rögzíti. A fogyókúrás étrendekbe való beépítését vizsgáló tanulmányok úgy tűnik, hogy alátámasztják a testtömegindex (BMI) csökkenését és a fogyást.

Alacsony szénhidráttartalmának és a jó rostforrásnak köszönhetően nem meglepő, hogy a makadámdió segíthet a vércukorszint egyensúlyban tartásában. Hasznosan hozzájárul az ásványianyag-bevitelünkhöz is, beleértve a magnéziumot és a káliumot, amelyek mindkettő szerepet játszik szervezetünk vércukorszint-szabályozó rendszerében.

Mivel gazdag MUFA-kban, a makadámiadió különösen hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.

A diófélékre allergiás embereknek kerülniük kell a makadámdiót. Az allergiás tünetek általában perceken belül kialakulnak, és ha mellékhatást tapasztal, forduljon háziorvosához. Ha azonban ez súlyos reakcióvá, anafilaxiává alakul, az orvosi vészhelyzet, és azonnali segítséget kell kérni.

Kisgyermekeknek, egyes idősebb embereknek és a nyelési nehézségekkel küzdőknek kerülniük kell az egész dióféléket a fulladásveszély miatt.

Ha van kutyája, érdemes tudni, hogy a makadámdió mérgező a kutyákra, a toxicitás pontos oka továbbra sem ismert, de ezeket a dióféléket a családi kedvenc elől elzárva kell tartani.

Kapcsolódó írásaink