Krónika

Ez a dió lassítja az öregedést és védi a szívet

Igazi természetes biostimuláns is

„Agyi tápláléknak” és „öregedés elleni pajzsnak” is nevezik. De mint minden szuperterméknek, ennek is megvan a maga hátránya.

Ez a dió lassítja az öregedést és védi a szívet
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Karmann

A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és polifenolokban – olyan anyagokban, amelyek leküzdik a szabad gyököket, lassítva a sejtek öregedését.

Már 4-5 dió naponta segít:

  • javítja a szív- és érrendszer működését,
  • csökkenti a „rossz” koleszterinszintet,
  • támogatja az éles elmét és javítja a memóriát,
  • megőrzi a bőr rugalmasságát.

Sok gerontológus beépíti étrendjébe, mint az öregedésgátló étrend egyik elemét.

Akkor hol van a bökkenő?

A probléma a kalóriatartalomban és az adagolásban rejlik. Mindössze 100 gramm dió körülbelül 650 kcal. A túlevés súlygyarapodáshoz és emésztési problémákhoz vezethet. A dió emellett erős allergén, ezért az érzékeny gyomor-bélrendszerrel vagy kiütésekre hajlamos embereknek óvatosan kell fogyasztaniuk, számol be a pravda.ru.

Ezenkívül nem érdemes előre megvásárolni a hámozott diót, mert gyorsan megavasodik, elveszíti minden hasznos tulajdonságát, és az oxidált zsírok miatt akár káros is lehet.

A dió a fiatalság és a szív erős szövetségese, ha nem fogyasztunk belőle túl sokat.

Kapcsolódó írásaink