Krónika

Mandula vagy pisztácia?

Melyik az egészségesebb?

A mandula és a pisztácia népszerű diófélék, amelyek gyakran szerepelnek az egészséges étrendben. Mindkettő egészséges zsírokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, de összetételükben és a szervezetre gyakorolt ​​hatásukban különböznek – írja a Sports.kz az RBC-Ukrajna (Styler projekt) adataira hivatkozva.

Mandula vagy pisztácia?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Omer Taha Cetin

De melyik dió egészségesebb? A kérdésre a Today.com adja meg a választ.

A diófélék tápértéke

Mindössze 30 g sótlan mandula a következőket tartalmazza:

– 160 kalória

– 6 g fehérje

– 14 g zsír

– 6 g szénhidrát

– 4 g rost

Mivel 30 g sótlan pisztácia tartalmaz:

– 162 kalória

– 6 g fehérje

– 13 g zsír

– 8 g szénhidrát

– 3 g rost

A felnőtteknek étkezésenként 20-40 gramm fehérjét kell fogyasztaniuk, plusz 10-15 gramm fehérjét nassolnivalóként. És bár a diófélék nem lesznek a legnagyobb fehérjeforrások az étrendedben, többet tartalmaznak ebből a fontos makrotápanyagból, mint gondolnád.

Natalie Rizzo táplálkozási szakértő szerint a mandulát és a pisztáciát tartják a legmagasabb fehérjetartalmú dióféléknek.

A rost egy másik fontos tápanyag a teltségérzet szempontjából, ami azt jelenti, hogy segít abban, hogy étkezés után hosszabb ideig teltségérzetet érezzünk.

A pisztácia adagonként óriási 3 gramm rostot tartalmaz, míg a mandula 4 grammot. A mandulának azonban van egy kis előnye a pisztáciával szemben, ha rostokról van szó.

Vitaminok és ásványi anyagok

A mandula kiváló E-vitamin-forrásként ismert, amely egy 30 ml-es adagban a napi ajánlott bevitel közel felét tartalmazza. Antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és jótékony hatással van a bőr egészségére. Ez a diófélék emellett jelentős magnéziumot is tartalmaznak, ami támogatja az alvást, a szív egészségét és a vércukorszint szabályozását.

Eközben a pisztácia élénkzöld színét a bennük található számos jótékony növényi vegyületnek köszönheti. A szín különösen a luteinből és a zeaxantinból származik, amelyek gyulladáscsökkentő vegyületek, amelyek támogatják a szem és az agy egészségét.

A pisztácia B-vitaminokban is gazdag, amelyek a melatonin és a triptofán természetes forrásaként támogatják az alvást.

Melyik dió egészségesebb?

Ha valamilyen oknál fogva csak egyetlen diófélét kell választanod, ne feledd, hogy a mandula valamivel több rostot tartalmaz, mint a pisztácia. Tehát azok számára, akik egy adott rostbeviteli cél elérésére összpontosítanak, a mandula jó választás.

Rizzo azt is javasolja, hogy a pisztáciát válasszuk a legjobb dióként a fogyáshoz, mivel kisebbek, mint más fehérjében gazdag diófélék. Ezért adagonként több pisztáciát fogyaszthat, mint mandulát.

Kapcsolódó írásaink