Krónika
A cseresznye váratlan hatása
Hogyan segíthetik a szervezetet?

Először is, mondja, a cseresznye gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik a magas antocianin-tartalma miatt. Ezek az anyagok nemcsak sötét, gazdag színt adnak neki, hanem segítenek csökkenteni a szervezetben a gyulladást is. Ez különösen fontos azok számára, akik látható ok nélkül duzzanatot és ízületi fájdalmat tapasztalnak.
„A cseresznye jót tesz a szívnek és az ereknek. Mindannyian tudjuk, hogy a kálium segít szabályozni a vérnyomást és javítja a szívműködést. De nem mindenki tudja, hogy ez az ásványi anyag hatalmas mennyiségben található meg a cseresznyében. Rendszeres fogyasztása elősegíti a felesleges folyadék kíméletes eltávolítását anélkül, hogy más fontos mikroelemeket kimosna a szervezetből” – folytatta a táplálkozási szakértő.
Ezenkívül, ahogy az orvos megjegyezte, a cseresznye C-vitamint, béta-karotint és cinket tartalmaz – ez pedig egy erőteljes immunvédő kombináció, amely segít a betegségek, stressz és aktív fizikai aktivitás utáni felépülésben.
„A cseresznye pozitív hatással van a nők hormonális szintjére is. A bogyó növényi fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek gyengéden támogatják a női hormonális egyensúlyt. A cseresznye különösen hasznos a menstruáció előtti időszakban (PMS) és a menopauza idején – csökkentheti a hangulatingadozásokat, a duzzanatot és a fejfájást” – tette hozzá Khaikina.
A cseresznye egy másik hasznos tulajdonsága, hogy segít elaludni és ellazulni, mivel melatonint tartalmaz, egy alváshormont, amely általában az esti sötétséggel és a megfelelő alvási szokásokkal hozható összefüggésbe. A délutáni cseresznyefogyasztás (mértékkel!) javíthatja az alvás minőségét, és megkönnyítheti az elalvást.
„Hány cseresznyét lehet megenni? Optimális esetben egy marék (100–150 g) naponta. Jobb a főétkezés után bevenni és nem éhgyomorra. És nem tálanként, ahogy mindannyian megszoktuk: még az egészséges bogyók nagy mennyiségben is puffadást és vércukorszint-emelkedést okozhatnak” – hangsúlyozta az orvos.