Krónika

A szörnyű igazság a világ legdrágább kávéjáról

Az íz ára

A világ talán soha nem hallott volna a maláj pálmacibetről, ha a holland gyarmatosítók körülbelül három évszázaddal ezelőtt nem kezdték volna el a kávécserjék termesztését az indonéziai Sulawesi, Jáva és Szumátra szigetein.

A szörnyű igazság a világ legdrágább kávéjáról
Az ázsiai pálmacibet ürülékéből nyert kávéfajta a kopi luwak, más néven cibetmacska kávé. A Kopi luwak olyan kávé, amely részben megemésztett kávécseresznyéből áll, amelyet az ázsiai pálmacibet megevett és kiürített
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Emin Sansar

Ezt megelőzően a musangok étrendje főként gyümölcsökből, bogyókból, rovarokból és apró állatokból állt. Idővel azonban az állatok rászoktak az érett kávészemekre. Észrevették, hogy a szemek, miután áthaladtak a musangok emésztőrendszerén, szinte sértetlenül jönnek ki az ürülékkel. Elkezdték összegyűjteni, megtisztítani és megsütni őket.

Az így kapott ital váratlanul gazdag ízű: csokoládésnak, sziruposnak, földes és gyógynövényes jegyekkel jellemzik – „a dzsungel íze”. Így jelent meg egy egyedülálló kávéfajta – a kopi luwak. Szokatlan eredetének köszönhetően a világ egyik legdrágábbjává vált: egy csésze ára 20-100 dollár között mozoghat.

A kopi luwak növekvő népszerűségével tömegesen kezdtek megjelenni azok a speciális farmok, ahol cibetmacskákat tartanak fogságban. A vadonban befogott állatokat szűk ketrecekbe helyezik, és kávészemekkel etetik őket. Az ilyen állapotok súlyos stresszt okoznak, gyengítik az immunrendszert, és gyakran korai halálhoz vezetnek – írta meg a gismeteo.ru.

Sajnos, míg a gazdag turisták egzotikus kávét élveznek, az indonéziai musangok népessége gyorsan csökken.

Kapcsolódó írásaink