Krónika
Egy mag, ami hatásos lehet a vastagbélrák ellen
Segíthet a cukorbetegség kezelésében, a koleszterinszint csökkentésében és a memória javításában

A magyar konyha egyik alapeleme a köménymag, amit nagyon sok ételben használunk. Sokan nem is tudják, hogy ez az apró mag milyen jó hatással van a szervezetünkre.
A kömény egy leveles növény, amely Kínában, Indiában, a Közel-Keleten és a mediterrán térségben nő. A növény termését köménymagnak nevezik, és fűszerként világszerte népszerű. A kömény orvosi kutatások tárgyává vált, mivel anekdotikus bizonyítékok azt állítják, hogy mindenféle egészségügyi előnyökkel bír.
A kömény állítólagos jótékony hatásainak többsége az emésztéssel, az immunrendszerrel és a keringéssel kapcsolatos. A kömény egyes előnyei klinikai vizsgálatokkal bizonyíthatóak, míg néhányat továbbra is nehéz bizonyítani.
A köménymag olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek. Ez azt jelenti, hogy ezek az anyagok megakadályozzák az egészséges sejteket támadó apró szabad gyökök sikerét. Az antioxidánsok segítenek abban, hogy egészségesebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat, és segítenek abban, hogy a bőrünk ne tűnjön elöregedettnek.
Úgy tűnik, hogy a kömény egyes kísérletek szerint képes megakadályozni a rákos sejtek szaporodását. Egy vizsgálatban, a köményt etetett patkányok védve voltak a vastagbélrák ellen. Egy másik tanulmányban a kutatók azt találták, hogy kilenc népszerű fűszer és gyógynövény közül a bazsalikom és a kömény a legerősebb rákellenes növény.
A hagyományos orvoslás gyakorlói évszázadok óta ajánlják a köményt a hasmenés kezelésére. A nyugati orvoslás is kezdi felismerni a kömény ezen előnyét.
A köményt egy gyógynövényes gyógyszerkísérlet részeként használták a cukorbetegség kezelésére. A gyógyszer sikeresen segített a cukorbetegeknek állapotuk kezelésében. Laboratóriumi vizsgálatokban a cukorbeteg állatoknak is jót tett a kömény fogyasztása. Általánosan elfogadott, hogy a köményolaj hipoglikémiás hatású.
A köménymagból kivont olajat hatékony lárvaölő és fertőtlenítő szerként használták. Az olaj még a más fertőtlenítőszereknek ellenálló baktériumtörzseket is elpusztítja. A kutatók úgy vélik, hogy a kömény segíthet elpusztítani a káros baktériumokat, amelyek megpróbálják megtámadni az immunrendszert. Ez megmagyarázhatja, miért használják a köményt évszázadok óta tartósítószerként az élelmiszerekben.
A köménymag hatóanyagai gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatásúak. Ez azt jelenti, hogy ha fájdalmai vagy gyulladásai vannak, amelyek más betegségeket váltanak ki, a kömény az étrendben ellensúlyozhatja a hatásokat.
A hipolipidémiás szer olyan anyag, amely segít a szervezetnek szabályozni a szívnek és a koleszterinszintnek ártó magas zsírszintet. A köményt hipolipidémiás tulajdonságokkal rendelkezőnek tartják.
A joghurtba kevert köményporból készült étrend-kiegészítő segített csökkenteni a koleszterinszintet egy vizsgálatban. A magas koleszterinszintű emberek egy másik csoportja a kömény fogyasztása után kedvező eredményeket ért el.
Számos csoportos vizsgálat vizsgálta, hogy a kömény hogyan segíthet a fogyásban. További kutatásokra van szükség, de e tanulmányok eredményei ígéretesek. Azok a túlsúlyos nők, akik köményport kaptak és egészséges étrendet követtek, javulást mutattak a testsúlyukban és a vitalitási statisztikáikban. Egy másik tanulmány azt mutatta, hogy a túlsúlyos férfiak és nők vegyes populációjánál javulás jelentkezett a súlyukban, ami megegyezett egy népszerű fogyókúrás tabletta szedésével.
Kutatók értékelték a köménykivonatot az irritábilis bél szindrómával (IBS) járó görcsök, emésztési görcsök, hányinger és puffadás kezelésére. A köménykivonat képes volt kezelni ezeket a tüneteket mindaddig, amíg a résztvevők fogyasztották az egyik vizsgálatban. Olyannyira hatékony, hogy a kutatók azt remélik, a kömény hatékony helyettesítője lehet azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a drága, vényköteles gyógyszereket az IBS kezelésére.
Fokozza a memóriát
A kömény a központi idegrendszer serkentésével segíthet a szervezetnek, hogy hatékonyabb legyen. Ez élesebb memóriát és nagyobb kontrollt eredményezhet a végtagjai felett. A kömény még a Parkinson-kór kezelésében is segíthet, mivel hozzájárul a szervezet központi idegrendszeri működéséhez.