Krónika

Infravörösen villog az agyunk, ha ízlik az étel

A marketingesek aranykorát hozhatja el az az orosz kutatás, amely az alany agyának „színéből” mondja meg, hogy egy adott étel ízlik vagy sem az illetőnek.

Infravörösen villog az agyunk, ha ízlik az étel
Vajon itt mit jelezne a gép?
Fotó: AFP/ANP MAG/Remko De Waal

Orosz tudósok olyan eszközt fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy infravörös spektroszkópiával megfigyeljék, miként reagál az egyén agya egy adott étel ízére – írja a TASZSZ. Mint a cikkből egyebek mellett kiderül, az idegrendszer különböző területeinek aktiválódásáról szóló információk segítenek megjósolni bármilyen ehető termék piaci sikerét – s egyben tanulmányozni az ezzel kapcsolatos zavarokat.

A cikk szerint a kutatók olyan berendezést hoztak létre, amely lehetővé teszi az agy egyik elzártabb részén lévő pontjának szondázását. Ez a zóna amúgy a halántéklebenyben található és felelős az ízérzékelésért. Itt eddig az MRI-rendszereket vetették be, s bár az új módszer kevéssé kifinomult, mégis működik –írja a hírügynökség.

A módszert harminchat önkéntesen tesztelték. Az érintetteket a kutatók gyümölcs- vagy zöldségpüré fogyasztására kértek fel, majd folyamatosan szemmel tartották a reakcióikat. Hozzáteszik, az eredmények mindenkit megleptek.

Kapcsolódó írásaink