Krónika
Hihetetlen, mire jó a kávézacc
Káros hulladékból méregtelenítő anyag

A brazil Federal Technological University of Paraná (UTFPR) kutatói által végzett vizsgálat szerint a kávézacc igen hasznos lehet a környezetszennyezés csökkentésében.
A kutatók szerint ha a kávézaccban lévő szenet cink-kloriddal (ZnCl₂) „aktiválják”, akkor az akár 70 százalékban képes megkötni a bentazon nevű, mezőgazdaságban széles körben alkalmazott gyomirtó szert.
A bentazon a vöröshagyma úgynevezett merisztémáira is káros hatással lehet, amelyek a növények osztódó szövetei. A kutatók laboratóriumi kísérleteik során kimutatták, hogy mielőtt a bentazonnal szennyezett vizet áteresztették a kávézaccból készült aktív szénen, az sejtméregként károsította a vöröshagymát.
Az aktív szénnel végzett kezelés után viszont a káros hatás gyakorlatilag megszűnt: a mért eredmények szinte megegyeztek a tiszta vízzel elvégzett kontrollkísérletek eredményeivel.
A bentazont az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) már korábban is veszélyesnek ítélte, mert a talajvízbe, sőt az ivóvízbe is beszivároghat, és akár belégzéssel, akár bőrön keresztül vagy szájon át felszívódva is károsíthatja az emberi egészséget.
A kávézacc környezetre gyakorolt negatív hatásai ugyancsak ismertek: ha a kávézaccot vízbe dobjuk, annak szervesanyag-tartalma felborítja az ökoszisztémát, ha szemétlerakókba kerül, ott lebomlás közben üvegházhatású gázok szabadulhatnak fel.
Az aktív szénként való felhasználás azonban a hulladék hasznos újraértelmezését kínálja, és egyre több kutatás mutatja meg, hogy a kávézacc milyen sokrétű felhasználásra alkalmas.
A kutatóknak most az a feladatuk, hogy tovább finomítsák a kávézaccból készült aktív szén gyártási módját és nagyobb, ipari léptékű víztisztító rendszereken is teszteljék a technológiát.
A kutatók szerint egy ilyen megoldás egyrészt a világ számos pontján kialakuló vízszennyezési válságra nyújthat részleges választ, másrészt segíthet egyre növekvő kávéhulladékunk hasznosításában.
Kutatások folynak arról is, hogy a felhalmozott kávézacc miként erősítheti az élelmiszerek tápértékét, vagy hogyan járulhat hozzá bizonyos neurológiai betegségek elleni védelemhez.