Krónika

Száműzik az iskolákból a diós tésztát

Új világ kezdődik 2025. február 9-én az iskolákban és az óvodákban, már ami a menzát illeti. A gyerekek elfelejthetik a diós tésztát, a mogyorókrémes kenyeret és a müzliszeletet is – írja a Magyar Nemzet.

Száműzik az iskolákból a diós tésztát
A diót, földimogyorót, szezámmagot száműzik az óvodai és iskolai főzőkonyhákról (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Ficsor Márton

Egy több mint tízéves minisztériumi rendeletet módosítanak az egészséges életmód jegyében. A legnagyobb változásnak az ígérkezik, hogy a diót, a földimogyorót és a szezámmagot egyszer s mindenkorra száműzik az óvodai és iskolai főzőkonyhákról, mert heves allergiás tüneteket okozhatnak.

Ez az, óvintézkedésnek is nevezhető rendeletmódosítás nagyobb biztonságot nyújt a szülőknek, pedagógusoknak, mert segít megelőzni, hogy egy élelmiszer összecserélése, összekeverése miatt rosszul legyenek azok az óvodások és iskolások, akik ebben az allergiában szenvednek.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége üdvözli a rendeletmódosítást, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy ezen allergiákat kiváltó élelmiszereket a továbbiakban nem lehet felhasználni a főzőkonyhákon, de a rendelet azt is a gyakorlathoz közelítette, hogy mennyi só és kálcium kívánatos az elkészített ételekben, felszolgált menükben.

Több iskolában újabban már önkiszolgáló módon kínálják az ebédet, amelynek szabályozására is kitér a megújított rendelet. Tíz évvel ezelőtt ezt a szolgáltatási formát nem szabályozta, mert még sem igény, sem gyakorlat nem volt rá.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége úgy ítéli meg, a módosított rendelet rugalmasabb, gyakorlati megvalósíthatóságra fókuszál, közelebb hozza az egészségtudatos gondolkodást a piaci igényekhez és elvárásokhoz.

Lehetővé teszi például a zöldség, gyümölcs és tejtermékek korlátozás nélküli biztosítását, így – igény esetén – beilleszthetővé téve salátabárok működtetését. Ugyanakkor kívánatos lenne, ha a rendelet egyes kérdésekben részletekbe bocsátkozna, mert ma csak az egyértelmű, hogy az allergiát okozó élelmiszerek közül melyek nem lehetnek jelen a főzőkonyhákban. Arra viszont egyelőre még nincs válasz, hogyan kell értelmezni az előírást, ha a gyártó a „nyomokban tartalmazhat” figyelmeztető feliratot helyezi el a terméken.

Feigl Edit, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének szakmai vezetője szerint a szolgáltatóknak már most figyelniük kell arra, hogy az új az étlapokat úgy tervezzék meg, hogy azok megfeleljenek a 2025. február 9-től a módosuló rendeletnek.

Elsőre érthetetlennek tűnik, miért nem a második félév kezdetén, a téli szünet utáni első tanítási napon, 2025. január 6-án vezetik be a menzára vonatkozó új szabályokat. A válasz egyszerű: a rendeletmódosítás novemberi kihirdetése után pontosan kilencven napnak kell eltelnie ahhoz, hogy életbe lépjen, hogy ez idő alatt a közétkeztetők is fel tudjanak készülni, és meg tudjanak felelni a megváltozott szabályoknak.

Kapcsolódó írásaink