Krónika

Sokan használják, pedig mérgező lehet

Örök vitatéma

A tapadásmentes edények használata továbbra is népszerű megoldás a főzés és a tisztítás egyszerűsítésére, de a biztonságosságával kapcsolatos kérdések vitát váltanak ki. A figyelem középpontjában a teflon, más néven politetrafluoretilén (PTFE) áll, amely sima felületet biztosít a serpenyőknek – írta meg a Pravda.

Sokan használják, pedig mérgező lehet
A teflon háztartási edények továbbra is megosztják a felhasználókat
Fotó: AFP/Phanie/Burger

Maga a bevonat állítólag biztonságos: még ha részecskéit véletlenül le is nyeljük, azok egyszerűen áthaladnak a szervezeten. Túlmelegedve azonban a teflon bomlani kezd, és mérgező gázokat bocsát ki, amelyek veszélyesek az emberi egészségre és halálosak a madarakra.

Különös aggodalomra ad okot a PFOC (perfluoroktánsav) nevű vegyi anyag, amely olyan betegségekhez köthető, mint a rák és a pajzsmirigy-rendellenességek. Bár az USA-ban 2015-ben megszüntették a használatát, más országokban még mindig használják.

260 °C feletti hőmérsékleten a teflonbevonatok fokozatosan elveszítik stabilitásukat. Egy magas hőfokon hagyott serpenyő néhány perc alatt 399 °C-ra is felmelegedhet, ami felgyorsítja a káros anyagok felszabadulását.

A kockázatok minimalizálása érdekében ajánlott alacsony vagy közepes hőfokon főzni, és kerülni a bevonat megkarcolását. Különösen fontos odafigyelni a terhes nők és kisgyermekek otthonában, mivel a teflonból származó vegyi anyagoknak való kitettség befolyásolhatja a szervezet fejlődését.

Alternatívát jelentenek az eloxált alumíniumból, kerámiából vagy öntöttvasból készült serpenyők. Ez utóbbi lehetőség, ha megfelelően ápolják, természetes tapadásmentes hatást biztosít, és jótékony vassal telíti az ételeket.

A biztonságos edények kiválasztása tudatos megközelítést igényel. A tapadásmentes serpenyők elérhetősége ellenére hasznos figyelembe venni más anyagok tartósságát és biztonságát.

Kapcsolódó írásaink