Krónika

Hol tároljuk a diót, hogy megakadályozzuk a penészedést?

Szobahőmérsékleten a dió akár 10 hónapig is eltartható

A dió nemcsak ízletes és egészséges termék, hanem számos étel fontos összetevője is. Vitaminokban és egészséges zsírokban gazdag, de a nedvességre való érzékenysége miatt gyorsan megromolhat – az RBC-Ukrajna (Styler projekt) elmondja, hol kell tárolni a diót, hogy ne penészedjen meg.

Hol tároljuk a diót, hogy megakadályozzuk a penészedést?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/GARO

Miért penészedik a dió?

A dió megpenészedésének fő oka a tárolás helyén lévő magas páratartalom. Ilyen környezetben a gomba aktívan szaporodni kezd. A penészesedés kialakulásához a következő tényezők is hozzájárulnak:

  • Közvetlen napfény – az ultraibolya sugárzás hatására a dióban oxidációs folyamatok játszódnak le, amelyek romláshoz vezetnek.
  • Szivárgó tartályok – a laza fedél megkönnyíti a nedvesség és a baktériumok behatolását.

Hogyan kell a diót megfelelően tárolni?

A dió megfelelő, optimális körülmények közötti tárolása a kulcsa annak, hogy a dió ne penészedjen meg, és ne veszítse el friss ízét. Az ideális körülményeknek több fontos szempontja is van.

Száraz és sötét hely

A dió ideális tárolási helye egy száraz, sötét és enyhén hűvös hely. Ez lehet konyhaszekrény, kamra vagy más, közvetlen napfénytől és hőforrásoktól védett hely.

Bár javasolt a diót hűtőszekrényben tárolni, a magas páratartalom miatt ez nem a legjobb megoldás.

Lezárt tárolóedények

A diót légmentesen záródó edényben kell tárolni, amely megvédi a nedvességtől és a szagoktól. Ez lehet egy jól záródó fedéllel ellátott üvegedény, fémtartály vagy speciális élelmiszer-tároló zacskó.

Műanyag zacskókat nem szabad diófélék tárolására használni. Ezek nem védenek a nedvességtől, és hozzájárulhatnak az élelmiszer gyors romlásához. Még ha a zacskó le is van zárva, fennáll a penész kialakulásának esélye.

Hagyja a diót héjában

Ha van rá lehetősége, a diót héjában tárolja, mivel így sokkal tovább megőrzi frissességét. A héj megvédi a magot a külső hatásoktól.

A meghámozott dió gyorsabban veszít tulajdonságaiból, és idővel megpenészedhet, ezért óvatosabban kell tárolni.

Különösen, ha úgy dönt, hogy a hámozott diót tárolja, ajánlott alaposan megszárítani. Ehhez 50 fokra előmelegített sütőbe helyezhetjük őket.

Tárolási hőmérséklet

A dió optimális tárolási hőmérséklete öt és 15 fok között van. Ha a hőmérséklet túl magas, a dióból olaj szabadulhat fel, amely gyorsan oxidálódik.

A fagyasztó is jó helynek számít a dió tárolására az alacsony hőmérséklet miatt, amely segít elkerülni a romlást és a penészedést.

Fagyasztás előtt azonban a diót légmentesen záródó zacskókba vagy tartályokba kell csomagolni, hogy megvédjük a nedvességtől.

Mennyi ideig tárolható a dió

A dió eltarthatósága a tárolási körülményektől függ. Alacsony szobahőmérsékleten a dió héjában átlagosan egy-két évig marad friss.

Szobahőmérsékleten a dió akár 10 hónapig is eltartható, attól függően, hogy héjastul vagy héj nélkül tároljuk.

Kapcsolódó írásaink