Krónika
Magvak, melyek hosszú távon javítják az egészségünket
Az öt legjobb dióféle
Szerencsére a magvak meglehetősen egészségesek – így nem kell fanatikusnak lenni a korlátozásukkal kapcsolatban. Természetesen magas zsír- és kalóriatartalmúak, de rendkívül gazdagok tápanyagokban is, például vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. Ami még jobb, egyes kutatások azt sugallják, hogy a magvak fogyasztása segíthet az egészséges testsúly megőrzésében vagy akár a fogyásban, és úgy tűnik, hogy pozitív hatással van a koleszterinszintre, a hormonokra és a gyulladásra.
Természetesen nem mindegyikük egyforma. Némelyikük magasabb bizonyos ásványi anyagokban; egyesek magasabb bizonyos antioxidánsokban. A különbség felderítése érdekében az alábbiakban bemutatjuk az öt legjobb diófélét, amelyek hosszú távú egészségének javítására szolgálnak.
A legjobb magvak az egészségért
Pisztácia
Nyugodtan kijelenthetjük. hogy jelenleg a pisztácia a legnépszerűbb csoportjában. Talán abból ítélve, hogy a péksüteményekben és édességek polcain mindenütt jelen van. De ezek a könnyen fogyasztható magvak nem csak ízletesek, hanem különlegesek is: nagyon magas a B6-vitamin tartalma, amely elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásához és a hemoglobin képződéséhez.
A pisztácia magas E-vitaminban és ásványi anyagokban, például káliumban, magnéziumban és foszforban is gazdag. Ezek az elemek elősegítik a jó szív- és érrendszer egészségét azáltal, hogy csökkentik a rossz koleszterinszintet és javítják a vérkeringést. Ezenkívül a pisztácia magas antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól. És szórakoztató tény: a pisztácia a legalacsonyabb kalóriatartalmú dióféle.
Dió
A dió gazdag vasban, kalciumban, magnéziumban, E-vitaminban, B-vitaminban és nyomelemekben. Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek a bélrendszertől a szíven át az agy egészségéig mindennek jót tesznek. (Valójában a dióról kimutatták, hogy több antioxidáns hatást fejt ki, mint a halolajnál.) A dió különösen előnyös lehet a PMS-ben vagy a perimenopauzában szenvedő nők számára; nem csak melatonint tartalmaznak, amely segíthet megfékezni az álmatlanságot, de a dióban lévő antioxidánsok is erős hormonegyensúlyozók.
Mogyoró
Ezt a diót a sportolók szeretik magas fehérjetartalma miatt: 50 g (¼ csésze) mogyoró 7,5 g fehérjét tartalmaz. A mogyoró különösen jótékony hatással van a koleszterinszintre is: „a mogyoróban gazdag étrend jelentős mértékben csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C) szintjét, és az összkoleszterinszint csökkenésének irányába mutat” – állapította meg egy nemrégiben végzett tanulmány.
Mandula
Mindannyian szeretünk egy marék nyers mandulát harapnivalóként. De tudta, hogy a mandula különösen jó a csontok egészségének megőrzésében? Magas foszfor- és kalciumtartalmuk javítja a csontok mineralizációját, ami hosszú távon megőrzi a csontok erősségét. Azok számára, akik nem tolerálják a tejtermékeket, vagy akik vegánok, a mandula kiváló kalcium- és foszforforrás.
Pekándió
A káliumban és magnéziumban gazdag pekándió segít serkenteni az idegrendszer működését, mivel ez a két kémiai elem részt vesz az idegsejtek közötti cserében, és elősegíti az idegimpulzusok agyba juttatását. A pekándió ezért tökéletes az olyan kognitív mechanizmusok fejlesztésére, mint a koncentráció, a tanulás és az asszimiláció.
A pekándióról kimutatták, hogy javítja az elhízáshoz kapcsolódó kardiometabolikus kockázati tényezőket. „Ha egy tipikus amerikai étrendben kiszorítjuk a telített zsírok egy részét, és napi egy marék egész pekándióval növeljük a fitokemikális bevitelt, megvédhetjük azokat a felnőtteket, akik életkoruk, túlsúlyuk és testzsír-eloszlásuk miatt fennáll a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata” – állapította meg egy 2018-as tanulmány.