Krónika
A kávé ezen formája gyorsítja az öregedést
Instant és főzött kávé
A tudósok magabiztosan hozzák összefüggésbe a telomerek hosszát számos krónikus betegséggel: cukorbetegség, rák, Alzheimer-kór, szív- és érrendszeri betegségek. És folytatják a vizsgálatokat, különösen a genetika és az öregedés biológiája területén.
Ezúttal a kutatók azt vizsgálták, hogy a kávéfogyasztás hogyan befolyásolja a telomer hosszát, és ennek következtében hogyan gyorsítja fel az öregedést, és okozhat súlyos betegségeket. Az eredmények árulkodóak voltak.
Instant és főzött kávé: mi a különbség?
A kínai Xi'an Jiaotong Egyetem tudósai által készített tanulmányban egy brit biobank 2006 és 2010 között 468 924, 37–73 éves korú alany kávéfogyasztási adatait elemezték. A résztvevőket csoportokra osztották – azokra, akik instant kávét, azokra, akik filteres kávét fogyasztottak, és azokra, akik mindkettőt itták.
Kiderült, hogy minden csésze instant kávé naponta 0,38 telomerévvel rövidítette meg a telomereket. A telomerek hossza a „válogatás nélkül” ivó, filteres és instant kávét egyaránt fogyasztók esetében is csökkent – 0,12 telomerévvel.
A főzött kávé azonban nem okoz ilyen hatást.
„Mind a megfigyeléses, mind a Mendel-féle, randomizált elemzések azt mutatták, hogy az instant kávé fogyasztása rövidítheti a telomerek hosszát és betegséghez vezethet, míg a filteres kávé nem” – írják a tudósok a közleményben. Az instant kávé ezen hatása összefügghet az összetételében szereplő különböző összetevőkkel.
A tanulmányban a kínaiak nem kategorizálták a tejjel készült kávétípusokat. De elismerik, hogy a kapucsínó és a tejeskávé is hatással lehet a telomerek hosszára.