Krónika

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és finom is

A görög saláta minden elemében hasznos

A görög saláta nem csak Görögország legnépszerűbb salátája, hanem mára a világ egyik legkedveltebb ételévé vált, méghozzá nagyon jó okkal.

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és finom is
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A hagyományos görög saláta tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak az egészséges test és lélek megőrzéséhez.

Bár manapság már számos variáció létezik, egy autentikus görög salátában paradicsom, uborka, lilahagyma, olajbogyó, feta, oregánó és olívaolaj található. Ezeknek az összetevőknek a kombinációja egyszerű módja annak, hogy kulcsfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat adjunk a mindennapi étrendünkhöz.

A görög saláta alacsony kalóriatartalmú és tápanyagdús, emellett egészséges adag A- és C-vitamint, valamint káliumot és vasat is biztosít. Emellett fitonutrienseket és antioxidánsokat is tartalmaz, ami csökkenti az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a szívbetegségek és a rák.

A görög saláta minden eleme nagyon hasznos.

A paradicsom az antioxidáns likopin fő étrendi forrása, amely számos egészségügyi előnnyel, többek között a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkentésével hozható összefüggésbe. Emellett nagyszerű forrása a C-vitaminnak, a káliumnak, a folsavnak és a K-vitaminnak is.

Az uborka alacsony kalóriatartalmú, de számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint magas a víztartalma. Az uborka fogyasztása számos potenciális egészségügyi előnyhöz vezethet, többek között fogyáshoz, kiegyensúlyozott hidratáltsághoz, emésztési rendszerességhez és alacsonyabb vércukorszinthez.

Az oregánó egészségügyi előnyei közé tartozik a fertőzések csökkentése, a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás megelőzése, a nátha kezelése, a menstruációs görcsök kezelése, a rák megelőzése, a gyulladások enyhítése és a bélparaziták elpusztítása. Egyéb előnyei közé tartozik a baktériumok elleni küzdelem, a szív egészségének támogatása, a szervezet tápanyagokkal való támogatása, a fogyás támogatása és az emésztés javítása.

Az olívaolaj vitaminokban gazdag, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így segíthet megelőzni vagy visszafordítani a rákkeltő ultraibolya sugárzás okozta károsodásokat, valamint hidratál és küzd a baktériumok ellen. Az olívaolaj csökkenti az agyi gyulladást is, és állítólag segít az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.

A hagyma kis mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, folsavat, magnéziumot, káliumot és antioxidánsokat.

Az olajbogyó nagyon magas E-vitamin- és egyéb erős antioxidáns-tartalmú. Tanulmányok szerint jót tesz a szívnek, és védelmet nyújthat a csontritkulás és a rák ellen.

A feta sajt főként juh- vagy kecsketejből készül (gyakran kombinálva), a feta sajt tápanyagokban gazdag és ízletes ízű tejtermék. A Feta tápanyag-összefoglalójában jelentős fehérje; kalcium; B-komplex vitaminok: riboflavin, B6-vitamin, B12-vitamin és pantoténsav; A-vitamin; vas; foszfor; cink; és számos nyomelem (szelén, magnézium, kálium, réz és mangán) található.

Kapcsolódó írásaink