Krónika

A zöldborsókonzerv akár gyilkolhat is

Ráadásul káros az egészségre

A borsókonzerv nélkülözhetetlen termék a konyhában. Salátákba kerül, és néhányan csak rágcsálnivalóként szeretik fogyasztani. A borsó azonban komoly veszélyt rejthet magában – írta az edimdoma.ru.

A zöldborsókonzerv akár gyilkolhat is
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/Chassenet

Alekszandr Mjasnyikov orvos az Oroszország 1 tévécsatornán, A legfontosabb dologról című műsorában elmondta, hogy a borsókonzerv nem csak káros – használata bizonyos esetekben végzetes is lehet. Ennek oka abban a toxinban rejlik, amely a zárt konzervdobozban létezhet és botulizmust okozhat.

A szakember szerint nem lehet azonnal ellenőrizni, hogy van-e botulizmus kórokozó egy borsókonzervben, nincs. Erre még a gyártó sem tud garanciát vállalni.

„Az esély – kicsi, de van” – hangsúlyozta Mjasnyikov.

Ne adjunk borsót az ételekhez, és teljesen kizárjuk a használatát – nem megoldás. Ezért mielőtt konzervet használnánk, a műsorvezető azt tanácsolta, hogy melegítsük fel az üveget. Ez segít megszabadulni a botulinumtoxintól és elkerülni a kockázatokat.

Kapcsolódó írásaink