Krónika
Mi az a spirulina?
Az egészségre gyakorolt hatásai
A spirulina egy olyan alga, amelyet évszázadok óta használnak a különböző kultúrákban. Az alga a nevét szokatlan alakja miatt kapta: ha mikroszkóp alatt megnézzük a mikroorganizmust, egy kis zöld spirált látunk.
Napjainkban széles körben használják a gyógyászatban, étrend-kiegészítőként, valamint rágógumik, cukorkák és más élelmiszerek színezőanyagaként.
A spirulina fontos termék az emberi táplálkozásban, és jelentős mellékhatások nélkül használható teljes értékű fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrásként.
100 g száraz spirulina por 290 kalóriát tartalmaz. A spirulinában lévő fehérje mennyisége eléri a száraz tömeg 70%-át, ami a tojáshoz hasonlítható.
A spirulina előnyei
Vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít
Amy Satrazemis táplálkozási szakértő szerint a spirulina jelentős mennyiségű kalciumot, niacint, káliumot, magnéziumot, B-vitaminokat és vasat tartalmaz.
A spirulina különösen sok B12-vitamint tartalmaz, amely segít a DNS felépítésében, és kulcsfontosságú az egészséges vér- és idegsejtek fenntartásában.
Jó vasforrás is, 1 evőkanálnyi körülbelül 2 g vasat tartalmaz.
Antioxidáns
A spirulina az antioxidánsok nagyszerű forrása. Serkenti az agyműködést, fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként hat, blokkolja a szabad gyököket - megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól.
A legtöbb funkciót a növényi fehérje, a fikocianin látja el, amely minden krónikus gyulladás ellen küzd.
Csökkenti a vérnyomást
A túl magas vérnyomás további terhelést jelent az erekre, a szívre, az agyra, a vesékre és a szemre. Ennek következtében megnő a szívroham, az aorta aneurizma, az érrendszeri demencia és a vesebetegség kockázata.
A szervezet pH-szintjét optimalizáló klorofillnak köszönhetően a spirulina pótlása lágyabbá és tágabbá teszi az ereket: javul a véráramlás és normalizálódik a vérnyomás.
Támogatja az immunrendszert
A spirulina serkentheti az antitestek termelését, és növelheti vagy csökkentheti a citokineket kódoló gének kifejeződését, hogy immunmoduláló és gyulladáscsökkentő reakciókat váltson ki.
Elősegíti a fogyást
A spirulina hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz, és javítja a fogyást célzó diéták hatását. Az alga alacsony zsír- és kalóriatartalmú, de tartalmaz egy olyan aminosavat, amely elnyomja az étvágyat.
Amikor a spirulina káros
A spirulina egyéni intoleranciát és allergiát okozhat. A kékeszöld alga erősíti az immunrendszert, és ellenjavallt olyan embereknél, akiknek a betegségei túlműködő immunrendszerrel járnak.
A spirulina csökkentheti az egyes betegségek kezelésében alkalmazott immunszuppresszánsok hatékonyságát.
Nem ajánlott a mikroalgát a véralvadást csökkentő gyógyszerekkel együtt alkalmazni.
A szokásos napi adag 1 g és 3 g között változik, de a gyártó ajánlásait követve akár 10 g-ig is növelhető. Az adagot 2-3 adagra kell osztani, és ami fontos, nem hirtelen, hanem fokozatosan kell bevezetni az étrendbe.