Krónika

A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

A Szent István-napi kenyeret is kiválasztották

A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet, Magyarország cukormentes tortája pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes alkotása lett – jelentették be csütörtökön az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.

A Mákvirág lett idén Magyarország tortája
Szent István király ünnepének sajtótájékoztatója – Magyarország cukormentes tortája, a Zöld Málna elnevezésű málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes alkotás
Fotó: MH/Balogh Dávid

Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja elmondta, a Mákvirág torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is.

Szent István király ünnepének sajtótájékoztatója - Magyarország Tortája
Szent István király ünnepének sajtótájékoztatója – Magyarország tortája
Fotó: MH/Balogh Dávid

Az idén 18. alkalommal meghirdetett versenyen a jelentkezőknek úgynevezett szuperélelmiszereket kellett felhasználniuk, a szervezők ugyanis a gazdag beltartalmú értékekkel rendelkező, magyar alapanyagokra szerették volna felhívni a figyelmet - emelte ki Pataki Ádám.

A második helyezett Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) Rigófütty nevű tortája lett, míg a harmadik helyen Novák Ádám és Domonkos Noémi (Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) Fekete gyöngy elnevezésű alkotása végzett.

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke a Zöld málna tortát bemutatva elmondta, hogy abban a pisztácia megjelenik a piskótában és mousse formájában is, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével megrendezett verseny második helyezettje szintén a győztesek alkotása, a Fűszeres Vilmos elnevezésű kreáció, míg a harmadik helyen Gyuris László és Reisinger Ferenc (Virág Cukrászda és Kávéház, Szeged) Intuíció elnevezésű alkotása végzett.

A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.

Szent István király ünnepének sajtótájékoztatója - Az ország kenyere
Szent István király ünnepének sajtótájékoztatója – Az ország kenyere
Fotó: MH/Balogh Dávid

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket mutatta be az eseményen. A nyertes a Szent István-napi kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Nagyapám kenyere burgonyával lett, az innovatív kenyerek mezőnyében szintén a Balmaz Sütöde Kft. jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyere lett az első.

A tavaly bevezetett, idén sós változatban meghirdetett sétálósütemény kategóriában pedig a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Pásztor reggelije - egy juhtúróval, sonkával, lilahagymával töltött, szegedi paprikával színezett francia croissant - érdemelte ki az első helyet.

A Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy 13. alkalommal hirdették meg a kenyerek versenyét, amelyre idén majdnem 100 terméket neveztek a három kategóriában. Ez minden idők legtöbb nevezése, ráadásul idén a versenyzők között sok fiatal sütőipari szakember mérettette meg magát - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink