Krónika

Folytatódik a hőség

A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható

Délutántól, kora estétől helyenként egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki – olvasható a HungaroMet ZRt. által kiadott előrejelzésben.

Folytatódik a hőség
Hőség lesz július 10-én is (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Török Péter

A délkeleti, keleti irányú szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakul. Késő estére 24 és 31 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az orvosmeteorológus szerint fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni, akár vízparton, de egy-két óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

Kapcsolódó írásaink