Krónika

Csak óvatosan a gömbhalakkal!

A kambodzsai egészségügyi minisztérium kedden ismételten felszólította az ország lakosságát, hogy ne egyenek gömbhalat, miután két ember is életét vesztette a héten.

Csak óvatosan a gömbhalakkal!
Gömbhalak egy japán város, Shimonoseki piacán
Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Fumito Saeki

„Egy férfi Ottar Mandzsaj tartományban július 7-én, egy másik pedig Kampon Cshnan tartományban július 8-án vesztette életét, miután gömbhalat fogyasztott” – áll a minisztérium közleményében. A közlemény szerint a múlt héten hét ember került kórházba Kampon Cshnan tartományban miután gömbhalat fogyasztottak, de mindannyiukat sikerült megmenteni.

A minisztérium „szeretné emlékeztetni az embereket, hogy kerüljék a gömbhal fogyasztását, mert olyan mérget tartalmaz, amely súlyos betegséget vagy halált okozhat” – olvasható a közleményben. A gömbhal fogyasztása után általában 20-120 percen belül jelentkezhetnek a mérgezés tünetei; zsibbadás, bizsergés a száj körül és a végtagokban, fejfájás, szédülés, nyálfolyás, hányinger, hányás és hasmenés is. A súlyos mérgezés bénulást, eszméletvesztést, légzési elégtelenséget és halált okozhat.

Forró Péter kollégánk korábban a Fricska rovatban is megemlékezett a fugu-ról, azaz a gömbhalakról.

Kapcsolódó írásaink