Forró Péter

Vélemény és vita

Fugu és a többiek

FRICSKA

A vékonyabb pénztárcájú ínyencekre is gondoltak Japánban, amikor mintegy hétszáz forintnak megfelelő jenért instant leves formájában forgalomba hozták a luxusételnek számító gömbhalat, a fugut. Őkelme elhíresült arról, hogy rendkívül mérgező csemege, vagyis ha nincs szakértelemmel eltávolítva a méregmirigye, akár egy falattól is halállal végződhet a vacsora. Ennek ellenére a fuguból készült ételek fogyasztása népszerűnek és persze luxusnak számít a szigetországban, hiszen egy ilyen halból készült fogás akár ötvenezer forintba is kerülhet. A vendégek persze azért nem játszanak orosz rulettet, lévén a fuguszakácsokat speciális tanfolyamon képezik ki a tökéletes méregtelenítésre, amelyet húsz perc alatt kell végrehajtaniuk, ráadásul a vizsgán utolsó tételként, biztos ami biztos, meg kell kóstolniuk saját főztjüket. Most már az van hátra, hogy a japánok jó példáját követve, más luxuscikknek számító csemege is a köznép asztalára kerülhessen. Ideje lenne tehát szarvasgombás, belugakaviáros ízesítésű ételeket a piacra dobni. Ezek fogyasztása ugyan nem jelent akkora kihívást, mint a fuguleves, de azért remek ízvilágot varázsolna a konyhaasztalra.