Krónika

A jó alvás, a nyugalom és a puffadás elleni harc záloga

Számtalan formában hasznosítható a levendula

Illatosító, illóolaj, tea, kapszula vagy éppen fagyi. Számtalan formában találkozhatunk a levendulával. Az illata meghatározó, nagyon sokan pont az illata miatt szeretik, de ennek a gyógynövénynek egyéb pozitív hatásai is vannak.

A jó alvás, a nyugalom és a puffadás elleni harc záloga
A levendulát számtalan formájában hasznosíthatjuk (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A levendulát a legtöbben a tisztítószerekben és légfrissítőkben való használatából ismerik. De a levendula illóolaj illata tele van egészségügyi előnyökkel. A levendulaolaj a Lavandula angustifolia lila virágú növényből származik, amely Észak-Afrikában és a Földközi-tenger hegyvidékein őshonos, és már több mint 2500 éve használják. Ma már az egész világon termesztik.

A levendula felhasználásának hosszú története az ókori Görögországra, Rómára és Perzsiára nyúlik vissza. Történelmi felhasználása a virágok fürdővízhez adásától kezdve, a bőrmosás elősegítésén át, a virágok várak padlóján történő szórásáig terjedt, hogy természetes fertőtlenítő és dezodoráló szerként segítsen.

A levendula legjobb erénye a nyugtató hatása, amelyet szaglással lehet a legjobban hasznosítani. Rengeteg kutatás támasztja alá a levendula szorongáscsökkentő hatását. Ez a felfedezés magyarázatot adhat arra, hogy egyes kutatások miért utalnak arra, hogy depresszió esetén is jól hasznosítható. A levendula egyéb hagyományos felhasználási területei közé tartozik az antibakteriális, gombaölő és simaizom-nyugtató hatás, valamint égési sérülések és rovarcsípések esetén is hatásosnak bizonyult.

A levendula olyan esetekben is gyógyír lehet, mint a fáradtság, a menopauza tüneteinek enyhítése vagy éppen a hajhullás.

A levendulával kapcsolatos számos vizsgálatban az illóolajat használják, mivel az hatásosabb. A levendula számos nagyszerű felhasználási lehetőséggel rendelkezik, ha egy hordozóolajjal, például olívaolajjal vagy kókuszolajjal keverjük össze, égési sérülések, csípések vagy ízületi gyulladás esetén. Mivel a levendula sok pozitív hatása az illatából ered, az olaj néhány nagyszerű felhasználási módja közé tartozik néhány cseppet tenni a párnák sarkára, hogy segítsen az alvásban, vagy diffúzorba tenni ugyanezért a hatásért. A levendula szájon át történő szedése mérgező lehet, és székrekedést, fejfájást és fokozott étvágyat okozhat, míg a levendula bőrre történő alkalmazása irritációt okozhat. A levendula illóolaj használatakor óvatosan kell eljárni, és csak integratív orvos irányítása mellett szabad használni.

A levendula konyhai gyógynövényként használható. Szórjon kis mennyiségben a gyógynövényből olyan ételekre, mint a grillezett lazac és a citrom. A levendula remekül használható víz ízesítésére, ami egyedi ízt ad neki, és alternatívát nyújt a jeges tea helyett egy forró napon.

Tanulmányok kimutatták, hogy a levendula hét hónapos kezelés után akár 44 százalékkal is elősegítheti a hajnövekedést. A korpásodás elleni küzdelemben is nagyszerű gyógyír lehet.

A levendula segíthet csökkenteni a puffadást. A puffadás jellemzően a bélrendszeredben lévő rossz baktériumok következménye. A levendula polifenolokat tartalmaz, amelyek egyfajta antioxidánsok, amelyek csökkenthetik a bélrendszerben lappangó rossz baktériumokat. Ehhez érdemes az ételekhez adnunk, de már kapszula formában is hozzá lehet jutni.

Mivel gyulladáscsökkentő, a levendula csökkentheti a viszketést, a duzzanatot és a bőrpírt. Ehhez használhatjuk önmagában, vagy keverhetjük kókuszolajjal, hogy bemasszírozzuk a bőrbe, és megnyugtassuk az esetleges irritációt.

A gombás fertőzések talán nem a legélvezetesebb dolgok, de jó tudni, hogyan kezeljük őket, ha valaha is felmerülnének. A levendulaolaj bizonyítottan hatékony bizonyos gombák, például a körömgomba elleni küzdelemben. Ez az olaj a sejtmembránnál támadja meg a gombasejteket, és ez teszi olyan hatékonnyá. Emellett a sebek gyógyításában is alkalmazták már.

Kapcsolódó írásaink

Az alvási bénulás okai

ĀA jelenség nagyon ijesztő lehet, hiszen a teljesen éber személy képtelen mozogni vagy beszélni