Krónika

Csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát, ráadásul finom is

Az étcsokoládé tele van tápanyagokkal, és tanulmányok szerint az összetört szívek gyógyítására is jó

A kakaófa magjából készült étcsokoládé az antioxidánsok egyik legjobb forrása. Számos tanulmány kimutatta, hogy az étcsokoládé javíthatja az egészséget és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, egyéb előnyei mellett, mint például a vércukorszint stabilizálása, az étvágy szabályozása, segít csökkenteni a sóvárgást, és ezáltal elősegíti a fogyást.

Csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát, ráadásul finom is
Egy kocka étcsokoládé gyógyítja az összetört szívet is (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Egy átlagos adag étcsokoládé nem csak cukrot és vajat tartalmaz – valójában szükséges ásványi anyagokat is.
Egy 100 grammos tábla csokoládé oldható rostokkal és a napi vas-, magnézium-, mangán- és rézadag több mint 50%-ával büszkélkedhet. A tápértékadatok szerint a csokoládé nyomokban káliumot, foszfort, cinket és szelént is tartalmaz, amelyek mindegyike segíti a szervezetet a más élelmiszerekből származó tápanyagok felszívódásában és felhasználásában. A csokoládé zsírsavtartalma is segíti a sejtek növekedését és ösztönzi az egészséges véráramlást.
Ha mértékkel fogyasztja a csokoládét, akkor ezeket a táplálkozási előnyöket élvezetes, kényeztető módon viszi be az étrendjébe.

Egy német tanulmány szerint a csokoládé csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát. Ezeket az eredményeket egy svéd csokoládétanulmány is alátámasztotta. A svéd tanulmány megállapította, hogy azok a nők, akik hetente néhány adag csokoládét fogyasztottak, több mint 30%-kal csökkentették a szívelégtelenség esélyét.
Brit kutatók jelentős csökkenést tapasztaltak a szívbetegségek tekintetében, köszönhetően azoknak a résztvevőknek, akik a vizsgálat idejére megnövelték a csokoládéfogyasztásukat.

A kakaó fogyasztása bizonyítottan csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, és növeli a „jó” koleszterin szintjét, ami potenciálisan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az étcsokoládé jót tesz a bőrnek: Az étcsokoládéban található flavonolok megvédhetik a bőrt a napsugárzás okozta károsodástól azáltal, hogy elnyelik az UV sugárzást, valamint segítenek megvédeni és növelik a bőr vérellátását.

Akármennyire is hihetetlen, a csokoládé segíthet a fogyásban. Will Clower idegtudós szerint egy kis kocka jófajta csokoládé 20 perccel étkezés előtt a nyelvünkön megolvasztva beindítja az agyban azokat a hormonokat, amelyek azt mondják, hogy „jóllaktam”, így csökkentve a később elfogyasztott étel mennyiségét. Az étkezés befejezése ugyanezzel a kis kiváltó okkal csökkentheti a későbbi nassolást.

A kakaó bizonyítottan javítja az inzulinérzékenységet. Tehát az étcsokoládé mértékkel fogyasztva késleltetheti vagy megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.

Az étcsokoládé jobb kedvre derít azáltal, hogy serkenti az endorfinok termelődését, ami egy olyan kémiai anyag az agyban, amely örömérzetet vált ki. Emellett szerotonin nevű vegyi anyagot is tartalmaz, amely antidepresszánsként hat, így jobb kedvre derít.

Azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak csokoládét, következetesen alacsonyabb vérnyomást mutattak ki. Az orvosok szerint segít kordában tartani a testmozgás közbeni vérnyomás-emelkedést. A csokoládé stabilizáló hatása azt jelenti, hogy a túlsúlyos betegek anélkül sportolhatnak, hogy fájdalmasan megugrana a vérnyomásuk - ha ugyanazon a napon fogyasztanak csokoládét, amikor az edzőterembe mennek.

Kapcsolódó írásaink