Krónika

Melyik a legegészségesebb? – A méret a lényeg

Nem mindegy, milyen cukkinit választ

A nyár a cukkini szezonja, amely nagyon jótékony hatással van a szervezetre. A cukkini az uborkához vagy a zöld leveles salátához hasonlítható a hasznos tulajdonságok számát tekintve – írja a Sports.kz az RBC.ua-ra hivatkozva.

Melyik a legegészségesebb? – A méret a lényeg
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Sven Hoppe

A cukkini méretét érdemes figyelembe venni vásárláskor – mesélte a szakács Daria Doroshkevich az Instagramon.

Mit kell tudni a cukkini kiválasztásakor?
Doroshkevich elmondta, hogy a cukkini hasznosságát nem lehet súly alapján mérni. Minden cukkini körülbelül ugyanannyi vitamint, mikroelemet és élelmi rostot tartalmaz. Csak a nagyobbakban több a víz. Ezért jobb, ha egy nagy cukkini helyett két kis cukkinit választunk, és így dupla adag előnyt kapunk.

„Ha egy kanál cukrot eszik, az tömény édesség. Ha egy kanál cukrot felold egy pohár vízben – az a folyadék kevésbé édes. Ezért van az, hogy a kis cukkiniknek jobb az íze” – mondja a szakértő.

Főzési sebesség

A kis cukkinit nem kell megfosztani a héjától és a magjaitól. A nagyokat viszont igen, mert a magok és a héj keményebb. Takarítson meg időt, és főzzön kis cukkiniből, tanácsolja Doroshkevich.
„A kis cukkinik gyorsabban megsülnek, gyorsabban folyik ki belőlük a folyadék, ezért gyorsabban megfőnek” – írta.

A szakácsszakértő szerint a világ számos országában a nagy cukkini az állatok takarmánycukkinije. Az indoklás szerint – a cukkini állaga vattásabbá válik, és nem alkalmas emberi fogyasztásra.
Egyébként a szakácsok és mindenki, aki ért az ízekhez, azt tanácsolja, hogy legfeljebb tenyérnyi méretű cukkinit válasszunk. Tudni kell, hogy nagyon jó gyakorlat a különböző fajtájú, színű, formájú cukkinik variálása.

Kapcsolódó írásaink