Krónika

Ítéletidő közeleg

Hevesebb zivatarok alakulhatnak ki a délnyugati és az északkeleti országrészekben hétfőn – figyelmeztet a HungaroMet Zrt.

Ítéletidő közeleg
Heves zivatarokkal érkezik az enyhülés
Fotó: MH-archív/Csudai Sándor

A veszélyjelzés szerint Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében hétfőn hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt a hét vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Az ország többi vármegyéjére – Csongrád-Csanád és Békés vármegye kivételével – elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfő éjfélig zivatar kialakulásának veszélye miatt. Csongrád-Csanád és Békés vármegyében viszont hétfőn a középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot, emiatt magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben a két vármegyében.

Az előrejelzés szerint vasárnap estétől növekszik a zivatarok valószínűsége. Kezdetben elsősorban északnyugaton, a Dunántúl északi részén alakulhatnak ki zivatarok, majd a középső országrészben, a főváros térségében, illetve éjféltől egyre inkább az ország északi, északkeleti harmadában és az Észak-Alföldön. Zivatarok környezetében intenzív csapadék, viharos, óránkénti 60–80 kilométeres szél és néhol jégeső fordulhat elő.

Hétfőn a déli óráktól elsősorban a Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten és az Észak-Alföldön válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, és néhol heves zivatar is előfordulhat. Az ország többi részén kisebb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok.

A zivatarokat általában viharos szél, a hevesebb viharokat óránkénti 90–100 kilométeresnél is erősebb széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti. Hétfőn az éjszaka első felében még előfordulhatnak zivatarok, amelyek lecsengése csak hajnaltól várható.

Kapcsolódó írásaink