Krónika

Figyeljünk egymásra a nagy melegben is

Bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, akár rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok.

Figyeljünk egymásra a nagy melegben is
Fölfelé kúszik a higanyszál
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

A csecsemők és a kisgyermekek, illetve a 65 évnél idősebbek vagy a szív- és magas vérnyomás betegségben szenvedők vannak legjobban kitéve a pokoli hőség káros hatásainak – hívja föl a figyelmet friss összeállításában az ORF. Mint a műsorban elhangzott, kánikulai napokon – ha tehetjük – a különösen a meleg, dél körüli, kora délutáni órákat töltsük viszonylag hűvösben.

Természetesen ajánlott ilyenkor a folyadék bő mennyiségű bevitele. A jeges italok helyett, amelyek lelassíthatják az emésztést, és emésztési rendellenességekhez vezethetnek, inkább hideg-langyos italok fogyasztása ajánlott. A kánikulában az édes, fanyar, keserű ízek hűtő hatásúak. A sós, savanyú és csípős, pikáns ízeket és a sült, fűszeres, nehéz ételeket kerülni kell ebben az időben.

Sajnos, a bőrünk soha nem felejti el a leégést – húzták alá. Ez felhalmozódik, és a bőrrák kockázata a korral nő, de különösen annak legveszélyesebb típusa, a melanoma lehet pusztító hatású.

Kapcsolódó írásaink