Krónika

Többen eltűntek a heves esőzés okozta földcsuszamlás után

Svájcban két ember meghalt, és legalább egy eltűnt a délkeleti Ticino kantonban egy földcsuszamlást követően, amelyet az alpesi ország nagy részét szombat óta sújtó özönvízszerű esőzés okozott - közölte a rendőrség vasárnap.

Többen eltűntek a heves esőzés okozta földcsuszamlás után
Svájcban az özönvízszerű esőzések földcsuszamlásokat okoztak, a szélsőséges időjárás miatt több ember eltűnt
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

A hatóság már korábban előrejelezte többek eltűnését.

A heves zivatarok „földcsuszamlást okoztak Fontana térségében (a kanton északnyugati részén), és emberek eltűnését jelentették” - írta közleményében az olasz nyelvű kanton rendőrsége, és később hozzátette, hogy a mentésen dolgozók két holttestet találtak.

A mentési munkálatok a rossz időjárási viszonyok miatt különösen nehezek - számolt be az idézett forrás.

A hatóságok vasárnap kora reggel felhívást tettek közzé a Maggia folyó közelében lévő házak kiürítésére Prato-Sornico és a Maggia-völgy lakói számára, ahol az eltűnteket keresik.

Az utakat lezárták, és a folyó mentén lévő kempingeket kiürítették - közölte a kantoni rendőrség. Egy hidat is elmosott a víz, elzárva egy utat a kantonban.

A Swissalert szövetségi figyelmeztető rendszer szerint a Maggia-völgyhöz közeli több völgyet már nem lehet megközelíteni, és az áramellátás is megszűnt. A kanton egy része ivóvíz nélkül maradt.

Svájc nagy részét szombat délután óta heves zivatarok sújtják. Az özönvízszerű esőzés és a hóolvadás miatt megduzzadt a Rhone és megáradtak mellékfolyói is. Több száz embert kimenekítettek és számos utat lezártak a délnyugati Wallis kanton hatóságai.

Az országot már az elmúlt hétvégén is heves viharok és rendkívüli esőzések sújtották, amelyek legalább egy ember halálát okozták és nagy károkat okoztak az ország délkeleti részén.

Kapcsolódó írásaink