Krónika

A megfelelő étrend javítja a kognitív teljesítményt

A mediterrán étrend véd a memóriakárosodás ellen

Az étrendünk jelentős hatással lehet az egészségünkre, de mi a helyzet a kognitív képességeinkkel és készségeinkkel? Egy új tanulmány szerint van ilyen hatás, és ami még fontosabb, hogy az idősek esetében óriási szerepet játszik – írta meg a pravda.ru.

A megfelelő étrend javítja a kognitív teljesítményt
A mediterrán étrend javítja a kognitív képességeket is (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/Cristina Pedrazzini

A Molecular Nutrition and Food Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mediterrán étrend segít az idősebb felnőtteknek elkerülni a memóriavesztést. A vizsgálatban 840, 65 év feletti személy vett részt tizenkét éven keresztül. A kutatók megfigyelték, hogy a résztvevők mennyire követték a mediterrán étrendet.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik követték az étrendet, idősebb korukban kisebb volt a memóriavesztés kockázata. Ebből arra lehet következtetni, hogy a táplálkozásunk hatással lehet az agyunk működésére.

A tanulmányban egy speciális, vérvizsgálatokon alapuló pontrendszer segítségével állapították meg, hogy az emberek mennyire követték az étrendet.

A gyümölcsökben, zöldségekben és egészséges zsírokban gazdag mediterrán étrend követése egészségesebbé teheti az agyunkat, ahogy öregszünk.

Az étrend tehát nemcsak a normál testsúly vagy a fittség fenntartásáról szól, hanem agyunk működéséről is.

Kapcsolódó írásaink