Krónika

Nem gyógyít, hanem megnyomorít

A paradicsomlé rejtett veszélyét nevezték meg

A paradicsomlé a hasznos mikroelemek igazi kincsesbányája. Az összetételében található antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok kálium és magnézium formájában védik a test sejtjeit, csökkentik a koleszterinszintet, és támogatják a szívműködést. Az ilyen ital azonban egyeseknek komolyan árthat – figyelmeztetett Alexandra Razaryonova táplálkozási szakértő, amelyről a life.ru is írt.

Nem gyógyít, hanem megnyomorít
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A szakértő szerint a gyomorhurutban, gyomorfekélyben vagy gastrooesophagealis refluxbetegségben szenvedőknek el kell utasítaniuk a paradicsomlevet. A termék magas savtartalma csak súlyosbítja a tüneteket. Alternatívát kell keresni a vesebetegeknek, akik figyelemmel kísérik a káliumfogyasztást. Ha pedig a gyártó cukrot adott a gyümölcsléhez, az a cukorbetegek számára is káros lesz.

„Bizonyos esetekben az ital nyomokban glutént tartalmaz, amely a cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvedők számára káros. A paradicsomlé kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, ezért azok, akik rendszeresen szednek gyógyszert, konzultáljanak szakemberrel, mielőtt meginnák” – mondta Razaryonova a Szputnyik rádiónak.

Kapcsolódó írásaink