Krónika
Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és a rák ellen is hatásos lehet
Javítja a szem egészségét is

A legegyszerűbb és talán legfinomabb magában enni a málnát. Aki nem szereti magában enni, számtalan felhasználási mód közül választhat. Tea, lekvár, turmix vagy éppen sütemények meghatározó eleme is lehet ez a gyümölcs.
A málnának számtalan egészségügyi előnye van. Ez a gyümölcs csökkenti a szívbetegségek kockázatát, hiszen magas a káliumtartalma, ami segít szabályozni a vérnyomást és a szívverést. Emellett gazdag ásványi anyagokban, többek között vasban, rézben és mangánban, amelyekből vörösvértestek képződnek.
A málna elősegíti a fogyást, hiszen magas élelmi rost- és mangántartalma miatt lassítja az emésztési folyamatot, így hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. Magas a víz- és káliumtartalma is, ami segít a kiszáradás ellen.
Javítja a szem egészségét is. A málnában található A- és C-vitamin a szemhártyák tisztításával és kiszáradásának megakadályozásával küzd a szembetegségek ellen.
Kevesen tudják, de a rák elleni harcban is nagy segítségünkre lehet ez a nyári gyümölcs. A málnának van az egyik legmagasabb antioxidáns-koncentrációja a világon, amelyről ismert, hogy harcol a rák ellen. Emellett gyulladáscsökkentő hatása is van.
Magas C-vitamin tartalma fokozza az immunitást a mindennapi fertőzésekkel és betegségekkel szemben, miközben egyúttal tisztítja a vérsejteket a vírusok elleni küzdelem érdekében.
A bőrünk is hálás lesz a málna fogyasztásáért. A gyümölcsben található antioxidánsok fokozzák a csontok, a bőr és az erek sejtregenerációját, miközben a sérült bőrszövetet is helyreállítják.
Egy csésze málnában körülbelül az egész napi C-vitamin-szükséglet fele van emellett egy csésze málna nyolc gramm rostot tartalmaz, ami körülbelül a legtöbb nő által igényelt mennyiség negyede. A málnának magas a mangán tartalma is, amely erős antioxidáns, és fontos összetevője a zsír- és szénhidrát-anyagcserének. A málna diétabarát. Egy csésze körülbelül 60 kalóriát tartalmaz.