Krónika

Megdőlt az egyik leghíresebb zenetörténeti mítosz

Ötvenéves rejtély oldódott meg

Nem a sonkás szendvics okozta a híres énekesnő halálát, ötven év után derült ki az igazság – írta meg a Magyar Nemzet.

Megdőlt az egyik leghíresebb zenetörténeti mítosz
Cass Elliot
Fotó: NorthFoto

Bizonyára sokan emlékeznek még a Mamas & the Papas nevű amerikai folk-rock együttesre, amely az 1960-as 70-es években élte fénykorát. Ha nem, az alábbi számot biztosan ismeri.

Azt, hogy az együttes énekesnője, Mama Cass Elliot 32 évesen halt meg 1974-ben, valószínűleg már sokkal kevesebben tudják előhívni az emlékeik közül. Akkoriban az a pletyka terjedt el, hogy a nő azért halt meg, mert sonkás szendvicset habzsolt és félrenyelhetett, azonban a BBC az énekesnő lánya, Owen Elliot-Kugel most megjelenő könyve alapján egy komoly zenetörténeti mítoszról rántja le a leplet.

Most a lánya azt mondja, valóban volt egy sonkás szendvics a helyszínen, de azt nem ette meg az édesanyja, így tehát nem is fulladhatott meg attól. „Elég a viccekből” – fűzte hozzá, Owen Elliot-Kugel, mert az elmúlt ötven évben az édesanyja halálával kapcsolatos vicceket kellett hallgatnia.

Mama Cass Elliot halálának okául eleinte ételmérgezésre gyanakodtak, aztán felmerült a túladagolás lehetősége is, de a halál hivatalos okának végül szívelégtelenséget adták meg.

A különös miliő aztán egyre több pletykának adott talajt, volt ott drogtúladagolás, és persze a sonkás szendvics. Utóbbi aztán annyira népszerűvé vált, hogy már a humoristák is ezen élcelődtek, ami az énekesnő lányának szerzett néhány keserű pillanatot. Elliot-Kugell tehát a hamarosan megjelenő könyvében – My Mama, Cass – számolt be a nehéz éveiről, ahogy édesanyja utolsó napjáról is.

Vallott arról is, hogy az édesanyja egész életében szenvedett a súlya miatt, állandóan diétázott, és még tinédzserkorában használt amfetamintartalmú pirulákat, ezektől remélve a hőn vágyott karcsúsodást, csakhogy így Mama Cass Elliot aztán evési problémákkal küzdő drogfüggő lett. Így keretezve az ügyet, kissé negatív színbe helyezi a nő történetét, hogy egy sonkás szendvicset habzsolva halt meg.

Azonban így ötven év távlatából a lánya rávilágított, hogy a szendvicshez az énekesnő hozzá se nyúlt, és elmesélt egy történetet is, amelynek lényege, hogy egy ismerősük – Sue Cameron újságíró – bevallotta, ő terjesztette el a pletykát, miután Cass menedzsere erre kérte. Allan Carr ugyanis szerette volna megóvni az énekesnő emlékét, és amíg nem tudtak biztosat az énekesnő haláláról, jobbnak látta, ha inkább a szendvicsről és nem drogtúladagolásról beszélnek az emberek.

Utóbb úgy tűnik, a terv kivitelezése annyira jól sikerült, hogy ötven év és az énekesnő lánya kellett ahhoz, hogy az igazság napvilágra kerüljön.

Kapcsolódó írásaink