Krónika
Fűszerek, amelyek felpörgetik az agyunkat
Remek segítség érettségire

1. Rozmaring
Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai segítségével a rozmaring felveszi a harcot a szabadgyökökkel és az általuk okozott károsodásokkal az agyban. A benne lévő karnozinsav különösen hatásos védelmet nyújt az idegrendszeri betegségek, például a stroke ellen. Javítja a vérkeringést, ezzel pedig magát az agyműködést is.
2. Kislevelű bakopa
Brahmi néven is ismert, és Ázsiában a tradicionális gyógyászat része. Valódi csodanövényként tisztelik különleges hatása miatt, elsősorban a koncentráció és a memória javítására használják. Enyhíti a feledékenységet, oldja a szorongást, javítja az agy vérkeringését is. A kiszárított növényből főként teát lehet készíteni.
3. Kurkuma
A benne található, kurkumin nevű vegyület lebontja azokat az agyi plakkokat, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásában játszanak szerepet. Ezenkívül kiváló gyulladáscsökkentő, javítja a memóriát, és antidepresszáns hatása is van. Turmeron nevű vegyülete serkenti az új idegek létrejöttét, és elősegíti az agy regenerálódási folyamatait is.
4. Szent bazsalikom
A szent bazsalikom, más néven tulsi illóolaja kámfort, eugenolt, nerolt, valamint több terpént és flavonoidot tartalmaz. Mivel egy adaptogén növény, segít a testnek jobban reagálni a stresszre, elősegíti a stresszoldást is. A tulsi olaját is használhatjuk aromaterápiához a memória és a koncentráció növelésére.
5. Kakukkfű
Kiváló támogatója az agy egészségének, ugyanis a növényben lévő illóolajok növelik az omega–3-zsírsavak szintjét az agyban. Ez azért fontos, mert az omega–3 védi az agyat az időskori kognitív romlástól, fejleszti a tanulási készségeket és a memóriát, elősegíti az agysejtek megfelelő működését és fejlődését. A kakukkfű flavonoidokat is tartalmaz, amelyek pedig növelik az agy antioxidáns-kapacitását.
6. Ázsiai gázló
Tigrisfűként is találkozhatunk vele, Ázsiában honos növény. Felhasználhatjuk levesek, saláták, italok fűszerezésére. Rendszeres fogyasztása növeli a kognitív képességet, javítja a keringést, ezzel serkenti az agy oxigénellátását. Magas antioxidáns-tartalma stimulálja az idegi pályákat, eltávolítja a lerakódásokat az agyi erekből, ezzel lassítva a demencia kialakulását. Ez a növény nyugtatja az idegrendszert, ezért epilepsziásoknál is érdemes alkalmazni.
7. Oregánó
Rendkívül hatékonyan semlegesíti a szabadgyököket magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően. Javítja a mentális jóllétet, és szabályozza a hangulatot is. Csökkentheti a szorongást, emellett fejleszti a tanulási és koncentrációs készségeket. Illóolaját is felhasználhatjuk aromaterápiához a stressz feloldására és az idegek nyugtatása céljából.
8. Bors
Nemcsak a feketebors, de az összes borsféle tartalmaz egy csípős összetevőt, a piperint, amely növeli az agyban található béta-endorfinok számát, és fellendíti a kognitív működést, javítja a hangulatot és nyugtató hatású.
9. Zsálya
Kitűnően fejleszti az agyi funkciókat, és javítja a memóriát. A rozmaringhoz hasonlóan ebben is található karnozinsav, amely megakadályozza a szabadgyökök káros tevékenységeit az agyban. Emellett serkenti a glutation nevű, öregedés elleni antioxidáns termelődését, amellyel több idegrendszeri betegséget kezelnek, többek között az autizmust. Terpenoidot is tartalmaz, amely igazoltan javítja a kognitív funkciókat. Ha magas vérnyomással küzdünk, csak módjával fogyasszuk, mert vérnyomásemelő hatása van.
10. Fahéj
A fahéj nátrium-benzoáttá bomlik a szervezetben, amely pozitív hatással van az agy működésére. Ha rendszeresen fogyasztjuk, azzal elkerülhetünk számos, korral járó idegrendszeri problémát is. Már az illata is javítja a kognitív funkciót.
11. Szegfűszeg
Ez az illatos fűszer szellemi élénkítőként működik, valamint csökkenti az oxidatív stresszt az antioxidáns-tartalma miatt. Ezenkívül fenolokat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a méreganyagokat és elősegítik a sejtek egészségét. Olaját aromaterápiához is használhatjuk, mert élénkíti az agyműködést, javítja a koncentrációs képességünket, emellett képes visszafordítani a memóriával és tanulással kapcsolatos problémákat.
12. Szerecsendió
A benne lévő, miriszticin nevű vegyület segítségével fellendíti az agy működését. Javítja a memóriát, és blokkol egy enzimet, amely hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához. Csökkenti a stresszt és a fáradtságot is. Az olaja frissen tartja az elmét, és oldja a stresszt. Ezt a fűszert azonban csak mértékkel szabad fogyasztani, naponta csak egy-két csipetnyit, mert hányingert, hányást és remegést okozhat – írja a Fanny magazin.