Krónika

Megrendezte a saját halálát az OBI tulajdonosa

Németországban újraindították a nyomozást Karl-Erivan Haub milliárdos, az OBI tulajdonosának eltűnése ügyében – írja a mandiner.hu.

Megrendezte a saját halálát az OBI tulajdonosa
Az OBI lánc egyik barkácsáruháza Kölnben
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Oliver Berg

Németország újraindította a nyomozást Karl-Erivan Haubnak, az OBI áruházlánc társtulajdonosának 2018-ban az Alpokban történt rejtélyes eltűnése ügyében – írja a mandiner.hu, sajtóinformációkra hivatkozva.

Karl-Erivan Haub német milliárdos vállalkozó, az OBI és a KiK üzletláncok korábbi tulajdonosa 2018-ban tűnt el síelés közben a svájci Alpokban. Eltűnése után a hatóságok hat napon keresztül keresték helikopterekkel és kutyás mentőcsapatokkal Haubot, de nem jártak sikerrel. 2021-ben halottá nyilvánították, akinek vagyonát a felesége és két gyermeke örökölte.

Újabb bizonyítékok alapján azonban Karl-Erivan Haub hamisította halálát, és jelenleg Moszkvában él 20 évvel fiatalabb szeretőjével, aki kapcsolatban állhat az FSZB-vel.

A Forbes – Haub 2018-as eltűnésekor – 6,4 milliárd dollárra becsülte az 58 éves üzletember vagyonát. Eltűnése után testvére, Christian Haub vette át az üzletet. A kölni ügyészség most nyomozást indított Christian Haub ellen hamis tanúskodás miatt, mivel – a gyanú szerint – bizonyítékai lehetnek arról, hogy a halottnak nyilvánított bátyja még életben van.

Az elmúlt években már röppentek fel olyan hírek, miszerint Haub él. Állítólag Moszkvában a térfigyelő kamerák azonosították. Sőt, az a verzió is keringett, hogy Haub az oroszoknak dolgozott, mint befolyási ügynök, ismeretségét Oroszország javára használta fel a politikai és gazdasági életben.

A most megjelenő hírek szerint Haub nyilvánvalóan nem halt meg 2018 áprilisában, hanem a Matterhorn déli lejtőin átsíelt Olaszországba, majd onnan Moszkvába szökött Veronika Ermilova nevű szeretőjéhez. Erre bizonyíték lehet, hogy az eltűnése előtti három napban Haub 13-szor hívta fel Ermilovát. Sőt, az egyik beszélgetésük több mint egy óráig tartott. A hölgy egy sítáborokat szervező szentpétervári cég igazgatója, amely 2018-ban többször szervezett kirándulásokat Svájcba.

Egy korábbi rendőrségi vizsgálat is leírja, hogy Haub élete szorosan összefonódott a titokzatos orosz hölgyével, aki „vékony, sportos, vállig érő barna hajjal, sötét szemekkel és széles mosollyal rendelkezik”. Róla korábban az a hír járta, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgozik.

Kapcsolódó írásaink