Krónika

Így lassítaná Amsterdam a túlturizmust

Nem épülhet több szálloda

A holland főváros vezetése úgy határozott, leállítja a szállodaépítéseket, hogy megőrizzék a lakosok és a látogatók életminőségét – írja a Liner.

Így lassítaná Amsterdam a túlturizmust
Turisták fotózkodnak Amszterdamban
Fotó: AFP/ANP/ANP Mag/Robin Utrecht

A város célja, hogy a turisták által eltöltött éves szállodai vendégéjszakák számát húszmillióban maximalizálja. Az új rendelet előírja, hogy minden új szállodaprojekt csak akkor valósulhat meg, ha a meglévők helyébe lép, és nem növeli a városban rendelkezésre álló szálláshelyek számát.

Ezenfelül az új szállodáknak az általuk leváltott szállodákhoz képest fejlesztéseket kell kínálniuk, például fokozott fenntarthatósági funkciókat. A mostani döntés nem érinti azokat a szállodaprojekteket, amelyek a bejelentés előtt már megkapták az engedélyt, írja a Reuters. A vibráló kultúrájáról és történelmi jelentőségéről ismert Amszterdam évente turisták millióit vonzza.

A városnak azonban kihívásokkal kell szembenéznie a szex- és drogturizmus miatt, különösen a híres vöröslámpás negyedben. A problémák enyhítésére tett erőfeszítések közé tartoznak az Amszterdam imázsának átalakítását célzó kampányok és az éjszakai szórakozóhelyek zavaró hatásainak csökkentését célzó szabályozási változtatások.

Tavaly például új nyitvatartási időt vezettek be, amely előírja, hogy a vöröslámpás negyedben a bordélyházaknak hajnali hat óra helyett már hajnali három órakor be kell zárniuk.

Kapcsolódó írásaink