Krónika

Ezen a helyen tényleg plusz pénzt kérnek az árnyékért

Az éttermek már készülnek a nyári melegre

Andalúzia önkormányzata úgy döntött, a vendéglátásból származó bevételének növelését összeköti a nyáron várható nagy forrósággal. Az éttermek ugyanis „prémiumot” számíthatnak majd fel a napon vagy árnyékban elhelyezett asztalokért. Van azonban egy fontos szabály, amelyet be kell tartaniuk, különben büntetésre számíthatnak – közölte Origo.

Ezen a helyen tényleg plusz pénzt kérnek az árnyékért
A spanyolországi éttermek a nyári melegben plusz költséget számolhatnak fel az árnyékos asztalokért
Fotó: AFP/Hemis/hemis.fr/Leroy Francis

A legdélibb spanyolországi tartományban ezentúl megengedett, hogy eltérő árat állapítsanak meg a napon vagy árnyékban lévő asztaloknál – írja a The Olive Press. A fogyasztókat azonban a megrendelés előtt tájékoztatni kell arról, hogy ezeken a területeken magasabbak az árak. Ezt megtehetik étlapjukon, árlistájukon vagy bármilyen más hirdetéssel.

Ruben Sánchez, a Facua fogyasztói szövetség szóvivője elmondta, hogy a vállalkozások nem kérhetnek 10 euróval többet egy teraszasztalért.

A létesítmények ráadásul nem számíthatnak fel többet az adott kilátással vagy helyen lévő asztalokért. Az éttermek nem számíthatnak fel díjat az asztalfoglalásért sem.

Az új szabályok szerint, hogy az éttermek nem kizárólag QR-kóddal kínálhatnak menüt, mivel „nem mindenkinek van QR-kód olvasására alkalmas okostelefonja”. Sánchez azt is kijelentette, hogy a menü árának tartalmaznia kell az áfát.

Az étkezőket az étlapon kívüli termékek áráról is „világosan és jól láthatóan” kell tájékoztatni. Ez azt jelenti, hogy nem elég szóban elmondani egy étteremnek az árakat. Ugyanez vonatkozik minden súly szerint mért élelmiszerre.

Sánchez azt is elmondta, hogy az étkezőket nem szabad kötelezni palackozott víz vásárlására, mivel a csapvíznek szabadon hozzáférhetőnek kell lennie. Sánchez kiemelte, hogy a borravaló meghagyásáról minden vásárló dönt, ami azt jelenti, hogy a kötelező hozzáadott „szolgáltatási díj” törvényellenes. A létesítmények nem kötelezhetik az ügyfeleket arra, hogy kizárólag kártyával fizessenek.

Kapcsolódó írásaink